15.07.2024

Икономическа и екологична рентабилност на транспорта – що е то?

Модерни камиони, работещи с метан, бяха показани във Варна
Транспортът продължава да бъде един от големите замърсители на въздуха. Макар и не основен, той се сочи като причина за увеличаването на емисиите парникови газове (най-големият източник на азотен оксид – 39%) и локалните емисии на фини прахови частици (13%). Причината е, че все още зависи от нефта за покриване на 94 % от енергийните му нужди (ЕК, 2016).
Преминаването към алтернативни горива и електрификация на автомобилите преобразиха индустрията, но когато говорим за превоз на пътници и товари, промяна по-трудно си проправя път. Факт е, че една транспортна фирма може да пести по 615 лв. на месец от всеки камион в автопарка си и да намали с до 90% въглеродните емисии, които автомобилите й отделят на пътя. Такива модерни тежкотоварни транспортни средства, работещи с метан (CNG) и подходящи както за градска среда, така и за регионални и международни превози, бяха показани във Варна, където мина роуд шоуто на Скания „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“. Кампанията ще демонстрира в 7 града в България възможностите на камиони на CNG, като част от цялостна транспортна система за „чисти“ доставки.

метан1


“Нашият подход към устойчивия транспорт излиза отвъд границите на тежкотоварното производство. Скания разполага с най-широката гама от превозни средства с алтернативно гориво на пазара, но за да стимулираме промяната, се нуждаем от партньори, които предоставят на транспортната екосистема инфраструктура както за възобновяеми горива, така и за електрификация”, каза изпълнителният директор на Скания България Петър Дончев. Партньори в този процес са както местни транспортни компании, така и доставчиците на горива, фирми-потребители на транспортни услуги, общини, които присъстваха на демонстрацията и тест драйв на Скания.
„Скания има амбицията да управлява прехода към устойчива транспортна система и ние работим с нашите клиенти и клиентите на техните клиенти, за да постигнем едновременно безопасност за околната среда и рентабилност за бизнеса им“, подчерта Петър Дончев.

метан3


Разходът на гориво на тежкотоварните автомобили, работещи на метан, е значително по-нисък, в сравнение с дизеловите, при запазени работни характеристики. Пробегът с едно зареждане на резервоара е над 500 км. Клиенти, които ползват камиони на CNG на Скания са изчислили, че спестяването стига е между 600 и 1000лв. на месец през пробег около 10 000 км.

метан2


Разчетите на инженерите на Скания показват, че в зависимост от вида алтернативно гориво – биогаз или природен газ, въглеродните емисии могат да бъдат намалени с 15 до 90%. И двете алтернативи намаляват наполовина емисиите на азотен оксид и с 40 на сто емисиите на прахови частици, което е ключово за чистототата на въздуха, който дишаме. Същевременно двигателите на метан са изключително тихи, което е важно за работа в градска среда – за градска дистрибуция, почистване, превоз на пътници и др.

метан4

Всеки имаше възможност да изпробва три камиона задвижвани с метан: Scania R410 A4x2NA и Scania P280 B4x2NA – влекачи, подходящи за регионални превози с бордови, самосвални, цистерни, хладилни и други видове полуремаркета, както и шаси кабина с възможност за монтиране на бордови, хладилни и сменяеми надстройки.
Наред с тежкотоварните превозни средства, потребителите можеха да тестват и лекотоварните Volkswagen Golf Variant TGI DSG и Volkswagen Caddy Maxi TGI, 6MT, който фабрично работи на метан и може да измине над 1000 км. с едно зареждане на бутилките.
Роуд шоуто „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“ стартира от Благоевград, мина през София, Велико Търново, Русе, а след Варна ще продължи към Бургас (31.10) и Пловдив (5.11).

Print Friendly, PDF & Email