13.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Изследват две съмнителни проби за хепатита при децата

В Националния център по заразни и паразитни болести се изследват две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата, като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.
Според него вече има случаи на такъв хепатит в България. По думите на главния държавен здравен инспектор в страната е имало няколко случая, които са близо до дефиницията, част от тях са отпаднали – на дете с хепатит В, друго със сепсис и трето с наследствено заболяване. Останали са два съмнителни – за Софийско и за Пловдив.
В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Национална референтна лаборатория. Ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето.
„Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан“, каза Кунчев.
Той посочи, че не при всички деца се изкарва тежко. Говорим за близо 300 случая, 253 са по официални данни за ЕС, ако продължаваме активно да търсим, вероятно ще са повече, каза доц. Кунчев, но уточни, че не при много малко случаи се стига до тежко протичане и трансплантации.
На 3 май Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции в страната разпространи до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца.
При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на НЦЗПБ, бул. „Ген. Столетов“ 44А, гр. София, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени.
На 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличаване в броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия.

Print Friendly, PDF & Email