07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Изложба във Варна ще представи египетските култове на Българското Черноморие

Oткриване на конференцията „Египетските култове на Българското Черноморие“ ще се състои на 2 юни в Археологическия музей във Варна, научи Moreto.net
По време на конференцията ще бъде открита изложбата под наслова „Египетските култове на Българското Черноморие“.
Конференцията и изложбата се организират от от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките със съдействието на Регионален исторически музей – Варна, Нов български университет и посолството на Арабска Република Египет в България.
Представените в изложбата паметници произлизат от античните градове по българското крайбрежие на Черно море Аполония Понтика (Созопол), Месамбрия (Несебър), Анхиало (Поморие), Одесос (Варна) и Дионисополис (Балчик) и са разделени в пет раздела според вида им: АМУЛЕТИ, ЕПИГРАФСКИ ПАМЕТНИЦИ, ТЕРАКОТА, БРОНЗ, НУМИЗМАТИКА. Те са подбрани, за да илюстрират проникването на египетските култове в Древна Тракия.
Заради комуникативното разположение на тези градове спрямо вътрешността ѝ това проникване се е осъществило първоначално тук вероятно още в началото на I хил.пр.Хр. Най-ранните известни паметници с египетско влияние са амулетите, откривани в гръцките колонии Аполония Понтика (Созопол) и Месамбрия (Несебър).
Изложбата Египетските култове по Българското Черноморие се появява като резултат от научното изследване Египетските култове в Древна Тракия, което е част от проекта на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките: Тракия и Египет в гръко-римския свят, ръководен от гл. ас. д-р Весела Атанасова.
По време на откриването ще присъстват Видни обществени личности и представители на международни, национални и регионални институции – видни български египтолози, един ot които Сергей Игнатов, археолози, историци, представители на Арабска Република Египет в България, Министерството на външните работи, Община Варна и др.

Print Friendly, PDF & Email