22.07.2024

Изкуствена елха или истинско дръвче за коледа е по-доброто решение за околната среда?

Много хора предпочитат да спасят дърветата от масовото изсичане за Коледа и да си купят изкуствена елха с убеждението, че е по-екологична и така опазват планетата. Активисти и природозащитници обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях няма нищо екологично с хилядите изкуствени елхи, направени от пластмаса, пише The Guardian.

Именно производството на пластмаса образува по-голямата част от вредните въглеродни емисии. Освен това продажбата на изкуствени елхи е свързанa с транспорт на дълги разстояния преди  да стигнат до магазина и до вашия дом. Това отново замърсява въздуха и има негативен ефект върху околната среда. 

Едно изкуствено дърво оставя вреден въглероден отпечатък, равен на около 40 кг вредни парникови газове, което е повече от два пъти по-голямо от това на отсеченото истинско дърво, което завършва живота си на сметището.

Общините в много страни предлагат услуга за събиране на истинските дървета след Коледа и използването им като дървесина за нови пейки в парковете например. Изборът на истинско дърво, което се рециклира или се отглежда в саксия, може да има незначително вредно отражение върху природата. 

Когато купувате истинско дърво за Коледа, природозащитниците съветват да потърсите такова, отгледано или отсечено на местно ниво, за да се избегнат вредните емисии от транспортирането и вноса на елхи.

Освен това голяма част от елхите за Коледа са посадени и специално отгледани за празниците. Тези дървета нямаше да растат, ако не беше пазарът за коледни елхи, успокояват еколози.  

Източник: gospodari.com

Print Friendly, PDF & Email