26.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Издирва се унищожителят на графита, който фестивалът „Виа Понтика“ подари на Балчик преди дни


Едва няколко дни оцеля графитът на четвърта буна, направен в рамките на фестивала на младите в изкуството Виа Понтика в Балчик. По сведения на очевидци малко преди обед вчера млад мъж, облечен в черни дрехи, заличил със сива боя красивия надпис. Било му наредено от Общината, отвърнал той на минувачите, които, възмутени, го попитали защо прави това.
Заместник – кметът по устройство на територията Димитрин Димитров категорично отрече местната управа да е нареждала подобно нещо, още повече, че той самият е присъствал на рисуването, а фестивалът се провежда с подкрепата на Община Балчик.
„Деянието е сторено в неделя между 11-11,30 ч. от млад мъжв черни дрехи, който, необезпокояван, с кофа сива боя и валяк работи половин час по обекта. Има записи, ще ги предадем на полицията“, заяви Димитров.
В неделя преди обед Йоана Димитрова от Балчик се разхождала по алеята с децата и съпруга си. Видели красивия надпис, продължили разходката си. Решили да се снимат на мястото половин час по-късно, когато били неприятно изненадани от сивото петно.
„Вървеше по прашния паркинг, пресрещнах го. Попитах го защо го прави, а той вдига рамене и казва: „От Общината“, разказа Йоана, останала без думи.
Акцент от 14-ото издание на форума на младите в изкуството бяха графитите.Художникът, графити артистът и графичният дизайнер Александър Ангелов – Caster се подготвя около месец за изявата си в Балчик, целяща подобряване и разнообразяването на градската среда – един голям графит с надпис Балчик, украсен с елементи от морето и от самия град.
Ето какво написаха организаторите на фестивала от сдружение „Виа Понтика – 2010“:
„Във вселената имаме борба на цвета и сивотата, радостта и тъгата, пъстротата и празнотата… младостта и самотата.
БНР Варна

Print Friendly, PDF & Email