25.02.2024

Изгубилият две общини Красимир Янков поиска пак оставката на Нинова и Добрев

Според старозагореца, член на областното ръководство на БСП-Варна и депутат от Добрич, от това кой ще ръководи столетната партия зависело дали тя ще бъде възприета за алтернатива на управлението на ГЕРБ

Депутатът от БСП-Добрич – Красимир Янков, който изгуби кметските места в две общини и не можа да се пребори за нито една от останалите в Добруджа, отново поиска ръководството на столетната партия да понесе отговорност за загубите на последните местни избори. Според определяният като системен кандидат за поста на Корнелия Нинова, за мястото на Кирил Добрев или поне за МВР-министър, от това дали изброените ще си подадат оставки или ще останат начело на левицата, зависело БСП да бъде приета като алтернатива на ГЕРБ-управлението.

Поредната декларация, че старозагарецът, който беше депутат от Варна, а сега от Добрич и член на областното ръководство на БСП-Варна, иска оставката на Нинова и Добрев, бе направена в студиото на Нова телевизия вчера, часове преди националния пленум на БСП.
„Предстоящите вътрешни избори в БСП ще са интересни не само за членовете на партията, но и за тези, които симпатизират на столетницата. Те са интересни за всички, защото от това дали БСП ще продължи с това ръководство, или ще направи смяна, зависи дали партията ще бъде алтернатива и ще свали Борисов от власт. Вървейки по сегашния път, със същото ръководство, виждате, че резултатите са такива. Ние губим усещането на българските граждани, че можем да бъдем алтернатива. Според мен това ръководство трябва да се оттегли”.

„Разчитам, че всички, които са загрижени за бъдещето на БСП, ще бъдат обективни според фактите. Предстоят ни следващите парламентарни избори. Очакванията към БСП е да бъде алтернатива на ГЕРБ и да свали Борисов от власт”.
Янков посочи, че ако БСП е обединена и използва целия капацитет на своята експертиза и на хората, които има, тогава може да бъде победител на следващи избори.
„Трябва да се спре с разделението в партията. Вътрешната опозиция е термин, наложен в публичното пространство от това ръководство и персонално от Корнелия Нинова. В БСП няма опозиция на политиките и идейната платформа”, коментира той.
„Резултатите от последните местни избори показват, че най-силните резултати в подкрепа на БСП в няколко области са около 20-22%. В повечето обаче тя е между 11 и 14 на сто. Затова казвам да гледаме фактите и да сме загрижени за бъдещето на БСП. Отминалите избори могат да бъдат зачетени като успех и това е добрата новина. Но от друга страна е под очакванията на много от хората, които търсят алтернатива на това управление на Бойко Борисов”, допълни Красимир Янков.
Какво направи преуважаемият депутат Красимир Янков в поверения му район – област Добрич.
Според Областното ръководство на БСП-Добрич, той не е реализирал нито една приемна с хората в града, въпреки, че в понеделниците депутатите трябва да са в избирателните си райони и да помагат на всички.
На отминалите местни избори „загриженият“ Красимир Янков не присъства даже на откриването на предизборната кампания за Община Добричка. Докато номинираната за кандидат-кмет и листата кандидат-съветници се презентираха пред добричлии, той изчака в заведение на „Стария Добрич“.
Компания му правели друг депутат от левицата – Жельо Бойчев и кандидатът за кмет на община Добрич – Георги Петков. След срещата с обществеността към компанията се присъединили областният председател на БСП-Добрич – Мая Димитрова и вторият депутат от БСП-Добрич, Даниел Петков. Твърди се, че кетърингът пред сградата на селската община мистериозно изчезнал минути след приключването на срещата с обществеността и най-вероятно е стигнал до отсрещната сграда – централа на БСП.
В резултат на „експертизата“ на Красимир Янков, след изборите стана ясно, че БСП губи катастрофално общините Тервел и Каварна. В нито една друга община, освен Добричка, столетната партия не постигна успех.
Искането за оставката на Нинова и Добрев от страна на Красимир Янков подозрително припомня ситуацията от последния конгрес на БСП. Тогава старозагорецът отново беше претендент за шефското място, но надеждите му бяха попарени от гласовете на членовете на конгреса.
Пак тогава, „обединителят на партията“, който е против съществуването на „вътрешна опозиция“ спаси скандалния лидер на Градската организация на БСП-Варна, Борислав Гуцанов от изхвърлянето му като член на конгреса. Направи го пред съпартийците си и съратниците си, с които години наред воюваше против „гуцановщината“.
Твърде вроятно е и заявката му от вчера за оставки на ръководството на БСП да постигне аналогичен успех, както и предишната. По-интересно е защо човек, изгубил изборите смята, че има право да търси политическа отговорност от други, докато мълчи за своята лична и това ли е новото лице на столетната партия, с което тя може да претендира за алтернатива на ГЕРБ-управлението.

Print Friendly, PDF & Email