20.04.2024

Изградиха наново къщата музей „Адриана Будевска“

Строителните работи в момента са по довършване на покрива. Амбицията е до края на годината реконструкцията да бъде приключена
С подкрепата на Министерството на културата и на Община град Добрич Регионален исторически музей – Добрич успешно продължава работата по реконструкцията по автентични данни и адаптацията за творчески дейности на къщата музей на голямата българска драматична актриса Адриана Будевска, съобщават от Община Добрич.
Музейният обект, открит през 1978 година, напоследък бе в лошо състояние, като сградата постепенно се саморазрушаваше. Затова експозицията бе своевременно евакуирана.
След около 4-годишна работа по създаването, подготовката за изпълнение и реализацията на проекта за възстановяване на музея се очаква до месец ноември къщата да е построена.
За тази цел бе досъборена музейната сграда, която бе реплика на родния дом на Адриана Будевска.
В момента тя се изгражда наново по автентични данни, максимално близо до оригинала. Дейностите се движат по план.
Къщата вече е издигната, като сега се работи по нейния покрив. Амбицията на музея е през 2019 година сградата да бъде напълно възстановена, а през 2020 година да се уреди експозицията в нея и музейният обект да заработи пълноценно.

Print Friendly, PDF & Email