20.04.2024

Идеалите на Левски надживяха своето време

Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19-и век, вижданията на Апостола, неговите принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, за равенство пред закона. Идеалите на Левски – републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци, са живи и до днес.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на възпоменателната церемония в Карлово по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата, съобщиха от пресцентъра на Парламента.

Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласа на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството, братството и хуманизма.

Председателят на парламента отбеляза, че в българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна. 151 години ни делят от онзи ден, когато със страшна сила на бесилото край София увисна мъченически, за да пребъде във вечността Апостола на българската свобода, посочи Росен Желязков.

Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон на площад „Васил Левски“ и произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

По думите му идеалите на Васил Левски, неговите завети не просто го превърнаха в икона на Българското национално-освободително движение, но и в икона и пример на всички поколения. Неговата мъченическа смърт буди не само тъга и печал, но и възхищение, заяви председателят на Народното събрание.

На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово.

Print Friendly, PDF & Email