22.07.2024

Ивайло Мирчев : „Развитието на Добричка област е мой основен приоритет”

Народният представител  от “Продължаваме промяната – Демократична България” от Добричка област вече е наясно с първите си анжименти към региона за тази година

Народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” от Добричка област Ивайло Мирчев вече проведе първата си приемна за тази  година в Добрич, срещна се с граждани, записа тепните проблеми.Имено ежемесечните приемни с гражданите на Добрич и Добричка област депутатът смята за много важен момент в работата си.

„Един от най-наболелите проблеми в региона е водоснабдяването. През 2023 г. задавах въпроси до министри, от които последваха проверки на Българския ВиК Холдинг, а изпълнителният директор на дружеството беше отстранен заради обвинение в незаконно заустване на водите на река Батовска в близката помпена станция”, казва  Мирчев. Друга част от работата му в региона са с срещи с кметовете, на които се обсъждат ключови теми.

„Задавал въпроси на министъра на отбраната Тодор Тагарев за бъдещето на имота на бившето военно летище в Добрич. От отговора на министъра става ясно, че то ще се запази и при необходимост ще може да се използва за цели, свързани с отбраната и сигурността”, добави той.

„През юли 2023 г. организирах кръгла маса на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“. След дискусията поех ангажимент за създаване на работни групи, които да спазят сроковете си по процесите, свързани с регулацията на дивото къмпингуване, което пряко касае региона. Към настоящия момент тогава такава стратегия за регулация липсваше”, казва още Мирчев..

„След мой въпрос до генералния директор на “Пристанищна инфраструктура” Петър Сеферов се назначи нова обществена поръчка за Морската естакада в Шабла. Припомням, че дълги години обектът не бе довършеа заради злоупотреби от страна на изпълнителя”, припомня народният представител.

 „И темата за пътната инфраструктура в Добрич и региона, която на места е в окаяно състояние е в постоянното ми внимание. Отправял съм питания до министри, свързани с пътя до психиатричната болница в село Карвуна. В отговор става ясно, че през тази година се очаква проектът да получи финансиране от централния бюджет”, посочва Мирчев. Депутатът задава въпрос и за пътя Генерал Тошево – ГКПП-Кардам, в резултат на който се избира изпълнител за ремонт.

След сигнал от граждани за забавяне на строежа на новата сграда на филиала на спешна медицинска помощ в Каварна, Ивайло Мирчев се обръща към Министерството  на здравеопазването по посочения проблем, откъдето уверяват, че проектът ще се реализира своевременно. Строежът на сградата бе в най-късен етап на изпълнение. Народният представител обърна внимание и на множеството постъпили сигнали от служители на държавната психиатрична болница в село Карвуна за грубо отношение от страна на директора д-р Нягол Няголов. След направена проверка, директорът е отстранен.

 „Един от основните ми приоритети за тази година  е да се създаде подробно разписан план с поставени срокове за дългосрочно решаване на проблемите с водоподаването в областта”, казва  Мирчев. Той се ангажира с това лично да следи всеки процес по подобряването на ВиК-структурата.  

„Сред важните ми приоритети място намира и транспортната свързаност на областта с останалата част от страната. Затова предвиждам стриктни проверки по изпълнението на проекта за скоростен път Варна – Добрич – Генерал Тошево – ГКПП-Кардам, което е от ключово значение за развитието на областта. След множество постъпили оплаквания за липса на директен влак Добрич-София ще предприема действия, които да внесат яснота за причините за липсата на такъв влак”, посочва част от задачите за т.г. Мирчев.

„Работата ми по казуса с брегоукрепителните съоръжения в залива „Болата”„също продължава. След отправени парламентарни въпроси до министерството на околната среда и водите и министерството на регионалното развитие и благоустройството стана ясно, че самите съоръжения са с неуреден статут и няма институция, която да поеме отговорност за тяхната рехабилитация. Поради тази причина в рамките на този месец ще се организират срещи с ресорните министерства, на които да се изяснят неуредиците и да се състави план за действие”, обяснява народният представител.

„Продължавам и работата по Наредбата за дивото къмпингуване. Към момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството е завършило първия етап от работната група и е съставена пътна карта за приемане на наредбата.

В първите месеци на тази година ще бъде организирана и кръгла маса с всички заинтересовани страни относно разполагането на вятърни централи в Черно море. Това ще донесе на целия Добрички регион огромни ползи като създаде нови работни места, инвестиции в инфраструктура на сушата, изграждане на нови подстанции и електропроводи. За обслужване на морската и наземна инфраструктура ще се създадат стотици работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич.

Целта на кръглата маса е да се отговори на всички въпроси на заинтересованите местни групи и да се разсеят всички съмнения, че една такава инвестиция би навредила на традиционни поминък на хората в този регион – рибарството”, посочи Мирчев.

„Основен приоритет на цялата група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” за региона е довършване на автомагистрала “Хемус” и довършването на интеграцията ни в Шенген. Изпълнението на тези приоритети ще помогне за икономическия подем на областта чрез полагане на условия за привличане на повече инвеститори. Влизането на България в Шенгенското пространство по суша на практика означава премахване на граничния контрол на границата с Румъния, което ще направи областта привлекателно място за логистични и производствени бази” добави той. ДТ

Print Friendly, PDF & Email