26.02.2024

Зърнопроизводители: Пшеницата в Добричка област е насята, не се знае дали и кога ще поникне

Приключи прибирането на слънчогледа и царевицата
„Сеитбата на пшеница на Добричка област може да се каже, че почти е приключила. По-малките производители тепърва започват да сеят. Картината е пъстра”, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопризводителите. „Сеитбата е направена при недобри атротехнически обработки на почвата. Не можем да кажем дали ще поникне пшеница. Чакаме все пак да завали. Имало е години, в които пшеницата е пониквала и през февруари”, добави тя. Зърнопроизводителите в Добричка област не са се отказали да сеят пшеница. Традиционно в областа с културата се сеят 1,2 млн. дка.
При среден добив от 170 кг/дка е приключило прибирането на реколтата от слънчоглед в област Добрич, съобщават от областната дирекция „Земеделие“.
Вече са прибрани всички 844 450 декара с маслодаен слънчоглед, като най-добри резултати са отчели в община Тервел – 210 кг/дка. Най-слаб –109 кг/дка е резултатът от реколтата в община Шабла. В община Балчик добивът е 150 кг/дка, в община Ген. Тошево – 170 кг/дка, в община Добричка – 190 кг/дка, в община Каварна – 165 кг/дка, в община Крушари -160 кг/дка. При нормални тодини средният добив при слънчогледа е 300 кг/дка.
Кампанията по прибиране на царевицата за зърно е към своя край – прибрани са около 98% площите ва областта, като все още има площи за реколтиране в общините Добричка, Крушари и Тервел.
И при царевицата най-добри резултати отчитат в община Тервел – 420 кг/дка. Най-ниски добиви – 210 кг/дка, са в община Генерал Тошево. В община Балчик средният добив е 300 кг/дка, в община Добричка – 400 кг/дка, в община Каварна -270 кг/дка, , в община Крушари – 280 кг/дка, в община Шабла – 268 кг/дка. Нормалните добиви от царевица в добрите години са около 700-800 кг/дка.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email