15.07.2024

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави.

Това каза македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. Изказването му е минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София, на която бе обсъдена позицията на страната ни за желанието на Северна Македония да бъде приета за член на ЕС. На срещата бе решено, че България не може безусловно да подкрепи Северна Македония

На днешното заседание в консултативната среща при президента Румен Радев участваха премиерът Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета,  ръководители на институции и депутати. 

Заев вярва, че комисиите ще намерят решение. „Не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България„, каза северно македонският премиер.

Според него и този исторически момент ще бъде преодолян. До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди

С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС„, заяви македонският премиер. 

Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, допълни Зоран Заев. 

Припомняме, промяната на тона в отношенията със Северна Македония станаха след като започна изясняването на фактите от съвместната ни история. За целта бе създадена комисия, в която членуват учени и от двете държави. 

Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси имаше няколко заседания. Заседанието на 13 септември, беше определено като „най-безплоднато“, защото отново не бе постигнато единодушие за ключови въпроси.

Източник news.bg

Снимка EPA/БГНЕС

Print Friendly, PDF & Email