30.05.2024

Знакови места в Добрич стават „скривалища” на книги

4-има доброволци от екипа на регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич ще поставят в неделя – 7 май, на знакови места в града – в парка, около пеметници и т.н., книги, дарени в третото издание на националната кампания „Зелено четене“, която е под мотото „Книгите сами ни намират“ /6 – 28 май 2023 г/. Така библиотеката подкрепя кампанията. Тя има за цел да популяризира четенето на обществени места, сред природата и на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги.
Книгите в третото издание на „Зелено четене“ ще се намират на знакови места в паркове и градини в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Видин, Ловеч, Добрич и Смолян. Отново е осигурена пъстра палитра от жанрове в художествената литература, детски приказки, поезия и комикси.
На 7 май след намиране на книгите в град Добрич, новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар. Така те участват в томбола за мистериозната кутия на „Зелено четене“, пълна с интересни изненади. От инициативата апелират, след като се прочетат, книгите да бъдат подарени, за да може пътят на добротворството да продължи. Всяка от тях е придружена от специален книгоразделител с цялата информация за инициативата и със стикер.
Всеки, който желае да стане посланик на инициативата, може да остави своя книга на пейка в близкия парк, да я снима и да сподели в социалните мрежи, като отбележи фейсбук страницата на кампанията, казват още организаторите. ДТ

Print Friendly, PDF & Email