28.02.2024

Зимата ще се разгърне в идните дни, жълт код е обявен за Добрич, Варна и Шумен

Най-ниските температури в началото на февруари ще бъдат предимно между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 8 и 13 градуса
През повечето дни от първата половина на февруари среднодневните температури у нас ще бъдат около нормата, в отделни дни от първото и началото на второто десетдневие на места и под нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 3 градуса.
Tова съобщава синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология, представяйки прогнозата за времето у нас през първата половина на месец февруари.
Най-ниските температури през този период (1-15 февруари) ще бъдат предимно между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 8 и 13 градуса.
През първата половина от месеца валежите ще бъдат около и над климатичната нормата, в повечето райони ще са между 15 и 35 литра на квадратен метър.
На 2 февруари жълт код за силен вятър с пориви до 22-24 m/s е обявен в 18 области. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите София-град, София област, Пазарджик, Пловдив, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.
През първото десетдневие на февруари, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната – от дъжд, преминаващ в сняг.
През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг, има в началото и в края на периода, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка, информира метеорологът от НИМХ Красимир Стоев.

Print Friendly, PDF & Email