20.04.2024

Земеделците прибраха тракторите, но остават в протестна готовност

Земеделците в Добричка област прибраха тракторите от пътищата и ГКПП-тата. „Тракторите отиват по местата си – на полето. Започваме  култивиране на площите като подготовка за пролетната сеитба, предстои и торене на пшеницага”, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „През целия ден в неделя отделните срдружения обсъждаха споразумението още отрано, за да имаме готова позиция при поредната среща с министър-председателя и земеделския министър”, добави тя.

От понеделник земеделците спират протестите, като тогава се очаква да подпишат споразумение с управляващите. Това стана ясно след края на срещата в петък  на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев с протестиращите зърнопорозиводители.

„Имахме поредната среща със зърнопроизводителите и екипите на Министерството на земеделието и държавен фонд „Земеделие“. Срещата отново беше съдържателна и задълбочена. Смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да се подпише“, посочи след края на срещата премиерът акад. Николай Денков.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/, също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство.
„Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия в понеделник, тъй като така или иначе в събота и неделя нямаше да протестираме. Ще се изготви текст на споразумение между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той.

Той публикува пост в своя профил във Фейсбук, в който описва какво ще бъде записано в споразумението между фермерите и властта. Проданов обаче пояснява, че НАЗ остава в протестна готовност до приемане на цялото законодателство и е готова да защити интересите си във всеки един момент.
По финансовата част на исканията се разбрахме следното: 
Сектор “Зърнопроизводство” ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка:
1.1 От 1-3000 дка – 20 лв./дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември) 
1.2 От 3000 дка до 6000 дка – 10 лв./дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември) 
1.3 От 6000 дка до 10 000 дка – 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември) 
1.4 Стопанства над 10 000 дка ще получат за първите си 10 000 дка по посочените ставки.
Това, което е важно до уточня е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа до 30 юни.
Относно колегите от другите сектори, това което ще се запише в споразумението е, че ще се осигури достатъчен бюджет, за да се отпуснат до 31 март ставките от март миналата година.
По законодателната част се разбрахме следното: 
Всички закони, които имат нужда от промяна, ще бъдат написани конкретно в споразумението, а именно –  Закон за собствеността и ползването,
Закон за арендата, 
Закон за браншовите организации, Закон за Аграрната камара, 
Закон за търговията с храни, 
Закон на кооперативите
Във всеки от тези закони има много конфликтни точки, които е крайно належащо да бъдат променени. В срок до края на февруари ще бъде подписана втора част с концепция за всеки закон (с изключение на тези, които вече са пред завършване), като бъде точно и конкретно описано какво ще се промени и с каква цел. Тази втора част на споразумението ще съдържа ясна политическа отговорност за тези промени. 
По темата с международните позиции на държавата:
Българската държава ще защитава в Европа позиция, която да защити интересите на българските стопани относно търговията с Украйна. 
Ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6,7,8 за тази стопанска година. Нещо, което вече е факт и без разписано споразумение.
Ясна позиция на България относно натиска по линия на зелената сделка.
Освен всичко това министър-председателят пое отговорност при съставяне на бюджета на Министерството на земеделието за следващата година да се вземат предвид всички нужди на земеделските производители преди окончателното му приемане в  Народното събрание, като това обществено обсъждане също ще бъде записано вътре”, обяснява Проданов.
„Законодателството, особено в частта поземлени отношения, е единственият ни шанс да създадем устойчиво производство, което да ни даде възможност да инвестираме в напояване, както и да имаме  по-голяма сигурност в производството. Административната тежест е другият голям проблем на българското земеделие, като този проблем не може да намери своето моментално решение и там се иска изключително много браншова работа”, добавя той. „Има много теми, по които работата в асоцияцията е пред завършване, като само ще спомена някой от тях –
промените в Стратегическия план за развитие на земеделието,
пробите за самоконтрол,
нитратната директива”- пише още Проданов.ДТ

Print Friendly, PDF & Email