29.09.2023

Земеделците готвят блокади на границите вместо есенна сеитба

„Националната асоциация на зърнопроизводителите създаде прецедент в историята на Европейския съюз с подписването от 12 страни на декларация против глупави решения от чиновници в Европейската комисия за сектор „Земеделие”. В тези страни се проведоха протести на 14 и 15 септември, които започнаха от България. Българският земеделец иска да оцелее, европейският земеделец иска за оцелее. Вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна не е контролиран и унищожава сектора, защото никой не проверява качеството на влизащото зърно”- заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, част от националната асоциация.
Пшеницата стои непродадена, а ни трябват средства за предстоящата сеитба за закупуване на гориво, за обработки– казват производители в Добричка област. Жътвата на слънчогледа в региона приключи, започна прибирането на царевицата. „Складовете ни са пълни с тазгодишна реколта, а вносът продължава да върви.Нямаме място за царевицата. Налага се да търсим складове под наем, те са по-скъпи вече, а и няма толкова площи. Търговците натискат земеделците, които нямат складове, като намаляват предлаганите цени за пшеница и слънгоглед с всеки ден. Цената на пшеницата падна от 700 на 600 лв за тон, на слънчогледа – от над 1200 лв за тона на 1000 лв за тона и по-малко. Има складиран у нас украински слънголед, внесената пшеница оттам не е с добри качества. Въпреки това се надяваме, че ще проведем есенната сеитба навреме, но вносът ог Украйна трябва да се спре” – каза Диян Балчев от община Крушари, който обработва 15 000 дка земя. Производителите прогнозират фалити в агросектора, ако правителството не вземе спешно мерки за защита на българската продукция.
„Положението е много сериозно. Пазарът е замрял, складовете в цяла Северна и Южна България са пълни с вносен слънчоглед с незнайно какъв произход, който влиза в страната без надежден фитосанитарен контрол“, обяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
След масовите протести и шествия отпреди дни сега се готвят блокади по границата и в София. „Протестът миналата седмица беше мирен, предупреждение към политиците. Не се ли оправят нещата, излизаме отново на протест – по границите и в София“, заяви Костадинов.
Министърът на земеделието Явор Гечев каза, че е солидарен с исканията на земеделците, че му предстои среща на 28 септември с еврокомисаря по земеделието, а в сряда ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното
.ДТ

Print Friendly, PDF & Email