30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Земеделските кооперации искат нов закон за сдружаването

На среща с министър Явор Гечев в четвъртък ще го питат и как ще се решат проблемите, които създава вносът на зърно от Украйна
За Закона за кооперациите, за участието на земеделски производители в проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, за проблемите, които са свързани с вноса на зърно от Украйна ще разговарят в четвъртък председатели на земеделски кооперации с министъра на земеделието Явор Гечев и представители на екипа на ведомството, съобщи председателят на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” в Добричка област Кирил Комитов. Въпросите, които ни интересуват, сме изпратили предварително, добави той. „Настояваме за приемане на нов закон за коопериране в земеделието, искаме яснота какво предлага на земеделските производители Планът за възстановяване и устойчивост, както и да се реши проблемът с вноса на зърно от Украйна, който провали търговията с пшеница и слънчоглед в България”, обясни Комитов.
Срещата се провежда в рамките на квалификационен семинар, в който участват председатели и счетоводители на земеделски кооперации от Североизточна България. Семинарът започна вчера и продължава до четвъртък в хотел „Интернационал” в курорта „Златни пясъци”. Организатори са областните съюзи на земеделските кооперации в Добрич и Варна. През първия ден се проведе семинар със счетоводителите.
„Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, защото, вместо коридори за износ, нашите държави се превръщат в складове”, заяви преди дни министърът на земеделието Явор Гечев на среща със своите колеги от Полша, Румъния, Унгария и Чехия, по време на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”. „Още преди три месеца предупредих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще струва скъпо на държавите от нашия регион”, допълни българският министър.
Ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара и не само при слънчогледа. „15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари.В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона” посочи министър Гечев. Той информира още, че заради близостта на Черно море до войната на практика се избягва морският транспорт. В тази връзка е необходимо да се търсят други транспортни коридори, вкл. ползването на жп връзките. „Освен пряката помощ за Украйна, трябва да мислим как да регулираме тези процеси”, отбеляза той. „Необходима е европейска солидарност и за нашите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз”, беше категоричен Гечев пред своите колеги.
Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че, ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и тази година. Министрите на земеделието се договориха темата да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на ЕС. ДТ

Print Friendly, PDF & Email