24.02.2024

Зеленски призова украинците да проявят постоянсто и издържливост пред зимата

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да проявят постоянство и издръжливост пред настъпващата зима. Остри реакции в Украйна и балтийските страни предизвика изказването на Макрон за нуждата от гаранции за сигурността на Русия.
Тази нощ руските сили са подложили на обстрел с ракети индустриалната и енергийната инфраструктура на град Запорожиe, съобщава украинска медия. Според местните власти е пострадало едно от частните предприятия.
Съобщава се и за обстрел срещу Кривой рог. Станали са няколко силни експлозии. Украински медии съобщават за един загинал и трима ранени.
В традиционното си нощно видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му трябва да бъде по-издръжлива и обединена от всякога. Зеленски каза, че украинският народ се бори за свобода и в защита на истината и подчерта:
„Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор. Ние трябва да направим всичко по силите си да оцелеем през тази зима, без значение колко сурова е тя. Русия има предимство в ракетите и артилерията, но ние имаме нещо, което окупаторът няма и няма да има: ние защитаваме нашия дом и това ни дава най-голямата възможна мотивация“.
Междувременно бурни критики последваха изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна.
Съветникът на украинския президент Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. Според секретаря на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов „денуклеаризирана и демилитаризирана“ Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света.
Думите на Макрон предизвикаха критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха. Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не „напада, анексира или окупира“ съседите си. Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е „фундаментално“ несъгласен с френския президент. „Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)“, написа той в Туитър.
Изказването на Макрон за европейската сигурност предизвика недоумение и сред германските политици. Външнополитически експерти на социалдемократите и свободните демократи подчертаха, че НАТО никога не е заплашвала Русия , а агресията винаги е идвала от Москва. Според Йохан Вадефул от опозиционния Християндемократически съюз френският президент „обръща нещата наопаки“, защото първо Украйна се нуждае от гаранции за сигурността. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, обаче каза, че „легитимните интереси на Русия трябва да бъдат взети предвид“, а от Левицата призоваха за проучване на предложението.

Print Friendly, PDF & Email