15.04.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Здравният министър: Целта е до края на лятото да постигнем колективния имунитет

Ситуацията в Добричка област е поносима, според здравния министър проф. Костадин Ангелов, който посети в събота болницата в Добрич. „Във връзка със смъртта на гръцкия студент, още в петък издадох заповед за проверка. В събота излезе информацията за това заради много запитвания. Първоначалната информация, която имаме, е, че той не фигурира в системата за поставена ваксина на територията на България. Но ще изчачам да приключи проверката и ще бъде огласена пред всички вас. Прекалено много твърдения има, които са недоказани. И не бих казал, че трябва да продължим да разпространяваме информация, която не е доказана, с оглед на това, че отново докосваме страховете на хората, а не е редно в такава ситуация да го правим – обясни министърът и добави, че останалото – в какво състояние е постъпил и др. били лични данни, които не било редно да огласява.
През следващата седмица министърът очаква над 200 000 ваксини от различните фирми-производители. „Надявам се, че и усилията на премиера Борисов за осигуряване на допълнителни количества ваксини за България от тези 10 милиона, които бяха допълнително осигурени на ЕС, благодарение на писмото, което изпратиха 6 държави в т.ч. и България, да даде резултат. Очаквам че това допълнително количество да пристигне в месеците от април до юни” – обяви Ангелов.
Той каза още, че при личните лекари отиват половината от ваксините. Специално за област Добрич, в момента в РЗИ има ваксини, които са на една от фирмите-производители. „Директорът на здравната инспекция д-р Стетла Ангелова е говорила с личните лекари, че може да им предостави такива ваксини и те не желаят. Поставили сме си цел до края на лятото да постигнем колективния имунитет. С количеството ваксини, които очакваме, можем да го направим” – заяви минстърът .
„Заболяемостта е 515 на 100 000 за 14 дни в област Добрич. Има 98 легла в областта с 28 психиатрични. В болницата в Добрич има 8 реанимационни легла. 80 са леглата за пациенти с Ковид, 63 от тях са заети. В болницата в Балчик има 18, 18 от които са заети. Ситуацията тук не е по-различна от останалите области в страната. И тук имаме много млади пациенти, както и такива, които са потърсили късно помощ. В момента в болницата лежи 34-годишен мъж, който е интубиран. Преминали са няколко деца с Ковид. В момента има родилка, която е почти пред термин – в 37-ма седмица, с положителен тест за Ковид, в добро състояние е, няма опасност за живота и здравето й. Така че ситуацията при нея е контролирана” – добави той.
„Спешната помощ успява да се справи с повикванията на територията на областта. 80% от повикванията са свързани с Ковид. Към момента нямаме повишен натиск, който да изисква допълнителни сили и средства в системата на спешната помощ или в болницата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти, ремдисивир. Подсигурено е всичко необходимо на лечебното заведение. Осигурява се кислород на всяко едно болнично легло с идеята, ако имаме по-висока заболяемост или по-голям натиск към лечебните заведения да могат да реагират навреме. Аз съм спокоен за областта и за здравето на хората тук. Колегите работят изключително професионално и благодаря на всички за усилията” – каза още проф. Ангелов.
„За бъдат приравнени бързите антигенни тестове с писиарите по отношение на вкарване на пациентите с положителни тестове в единния информационен портал, това важи за Здравната каса по отношение на отпускането на съответната ковид пътека за болниците. За да стане това факт, трябва да се подпише допълнително споразумение-анекс към националния рамков договор, за да се изменят критериите към въпросната пътека. Провели сме разговори с касата, с Българския лекарски съюз. Няма проблем това да се случи. Само уточнявам, че не става въпрос само за наличието на антигенен тест, а за съвкупност от клинични критерии, в т.ч. и образни критерии, за да може един пациент да бъде приет за позитивен за Ковид” – съобщи Ангелов.
Здравният министър похвали директора на болницата в Добрич д-р Георги Желязков за това, че е успял да привлече в екипа много млади специалисти. Освен това директорът д-р Желязков в момента осъществява превантивна мярка – ремонтира бившето инфекциозно отделение, осигурява кислород на всяко болнично легло, за да може да се реагира навреме при по-голяма заболеваемост и по-голям натиск върху здравната система. Затова съм спокоен за област Добрич и здравето на хората тук – обобщи той.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email