28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За трудности с доставка на горива по време на пролетната сеитба алармират земеделци

„Пролетната сеитба в Добричка област приключва. До края на другата седмица ще бъде засято всичко. Дейностите по сеитбата се забавиха заради ниските температури в началото на април” – каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
В областта до момента са засети 665 240 дка с маслодаен слънчоглед и 538 160 дка с царевица за зърно, по данни на областната дирекция „Земеделие и гори”.
„От семенарските компании вече зявиха, че тази година в България има завишено търсене на слънчегледово семе. Предвид цената му и войната в Украйна, площите могат и да се увеличат”- добави Жекова.
Тя алармира, че във времето за сеитба земеделските производители имат проблеми с доставката на горива. „Те не са подсигурени с горива. Земеделци чакат по 10 дни фирма да им достави гориво” – каза Жекова. Тя обаче напомни за искането на земеделците за предстоящата жътва на пшеницата горивото да бъде осигурено държавата. „Ако не успеем да приберем всичко от полето, поради липсата на горива, ще изпаднем в продоволствена криза” – смята Жекова.
„Другият проблем е, че няма пролетни дъждове в Добричко, а те са необходими и за пшеницата, и за царевицата” – обясни Жекова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email