22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За Русия заминава екипът с „черната кутия“ на падналия в морето край Шабла МиГ-29


Очаква се за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29, съобщи БНР.
Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов. А забавянето беше обяснено с подготовката на документи.
На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.
Веднага след оповестяване на доклада, съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите: „Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна“. Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: „че не става въпрос за пилотска грешка“.

Print Friendly, PDF & Email