01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За първи път: Онлайн кандидатстудентски изпит в Шуменския университет

Според зам. ректора надеждността и обективността е абсолютно гарантирана

„Във връзка с епидемичната обстановка стартираме отдалечен онлайн кандидатстудентски изпит . Ще дадем възможност на желаещите да учат в нашия университет да положат изпита от своите домове. В същото време се запазват и присъствените изпити“, заяви пред Телевизия „Шумен“ зам.ректорът по кандидатстудентска дейност в ШУ доц. Чавдар Сотиров.
Няма как изпитът по „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ да бъде онлайн, естествено ще бъде присъствен, уточни той.
Първият предварителен кандидатстудентски изпит ще бъде на 20 февруари. Желаещите могат да подадат документи чрез университетския сайт платформата за онлайн кандидатстване.
Запазват се възможностите за индивидуален електронен изпит в Кандидатстудентския център. Както и възможности за подаване на документи с оценки от предходни години от държавни зрелостни изпити.
За тази година е предвиден прием по 51 специалности, от които 4 са по Образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ в гр. Добрич и 47 специалности в ШУ.
„Внимателно прецизирахме процедурите при провеждане на такъв онлайн изпит. Кандидатстването може да става и чрез мобилни устройства, но изпитът трябва да се проведе на стационарни компютри и лаптоп“, отбеляза доц. Сотиров.
Изпитът се провежда под контрола на видео квестори чрез аудо-видео връзка.
Според зам.ректора надеждността и обективността е абсолютно гарантирана.
По думите му неизвестността вследствие на пандемията тази година, не е същата , както миналата година. Взети са мерки, за да могат всички кандидат-студенти да положат изпит.
За 2020 г. е изпълнен План-приемът на сто процента.
За тази година все още не са утвърдени от Министерството на образованието освободените от такси приоритетни специалности. Имало е кандидат-студенти, които търсели м.г такива специалности заради икономическите условия.

Print Friendly, PDF & Email