25.02.2024

За пръв път вегански инвестиционен фонд излиза на борсата

Първият по рода си инвестиционен фонд, създаден в интерес на защитниците на правата на животните и околната среда, ще се появи на Нюйоркската фондова борса (NYSE) идния месец, информира агенция „Ройтерс“, цитира БТА.
ВЕГН (VEGN), каквато ще бъде абревиатурата му в електронната търговия, навлиза в конкуренция със стотици фондове, взимащи под внимание екологични, социални или управленски фактори в инвестиционните си решения, но ще бъде уникален в борбата срещу жестокостта към животните, коментират експерти.
Управляваните американски активи с екологичен, социален или управленски характер силно нарастват, представлявайки един на всеки четири долара за миналата година, което е повече спрямо един на всеки пет за 2016 година, сочат данни на вашингтонската неправителствена организация Форум за устойчиви и отговорни инвестиции.
Тези фондове са начин да се оказва натиск на компаниите да променят поведението си, така че да не им липсват инвеститори, казва Тенси Уелан, ръководител на Центъра за устойчив бизнес към Нюйоркския университет.
„Това е интересно предлагане, тъй като е единствено по рода си“, посочва тя.
ВЕГН (VEGN), чието пълно наименование е US Vegan Climate Exchange Traded Fund, няма да включва акциите на 500-те най-големи американските компании, „разчитащи на експлоатация на животни“, уточнява създателят „Бийонд инвестинг“ (Beyond Investing).
Фондът ще бъде листван на нюйоркската борса от 10 септември.
Подборът на компании, чийто бизнес не изпробва продукти върху животни или не използва животински продукти, изкопаеми горива, пластмаса или агрохимикали, означаваше да премахнем 43 процента от топ 500 на тези компании, разказва Клеър Смит, главен изпълнителен директор на „Бийонд инвестинг“ в Швейцария.
Насоките на портфолиото предполагат да не се включват много акции от фармацевтичния, строителния и потребителски сектор, добавя Смит.
Източник „Дневник“

Print Friendly, PDF & Email