01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За ползването на електрическите тротинетки са нужни повече разяснения

„Остани жив! Пази живота!“ е мотото за 21 септември – Ден без загнали на пътя
„Остани жив! Пази живота!“ е мотото за 21 септември – Ден без загнали на пътя. За седма поредна година Европейската мрежа на службите в пътната полиция ROADPOL заостря вниманието на гражданите в Дните на безопасността на пътя – от 16 до 22 септември. Т.г. 21 септември е обявеният за Ден без загинали на пътя в рамките на тази седмица, като определеното мото е: „Остани жив! Пази живота!“.
В подкрепа на инициативата за намаляване на загиналите и пострадали от войната по пътищата, областният управител Здравко Здравков апелира към жителите на област Добрич да бъдат внимателни, да спазват правилата за движение по пътищата и като водачи на превозни средства, и като пешеходци. С писмо до общините той информира местните власти за възможностите да се включат в инициативата на Европейската мрежа на службите в пътната полиция, защото целта е максимален брой хора да се запознаят с идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия и максимален брой хора да я припознаят, като своя кауза.
За поредна година сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР–Добрич, по график, уточнен с Регионалното управление на образованието–Добрич, ще проведе през учебната 2022/2023 година беседи по пътна безопасност пред децата в детските градини и училища.
Областната комисия по безопасност на движението по пътищата на заседание разгледа и прие информация за състоянието на републиканската и общинската пътни мрежи на територията на областта преди есенно зимния сезон по информации от общините и Областното пътно управление–Добрич. Предвид изнесените информации и доклади, експертът от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Светослав Васев обърна внимание върху освежаване на маркировката (хоризонтална и вертикална) на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи.
На заседанието бяха поставени и няколко други проблема, като предотвратяването на нерегламентирани гонки с мотоциклети и автомобили по някои от булевардите в града в късните часове на денонощието, недопускане преминаването на тежкотоварни автомобили през урбанизираната част на град Добрич, както и спазване на правилата при ползваните все по-често електрически превозни средства (ел. тротинетки). В тази връзка ръководителят на КАТ – Пътна полиция – комисар Жулиян Минев, заяви, че се полагат максимални усилия за осъществяване на ежедневен контрол по отношение на нерегламентираните гонки и преминаване на тежкотоварни автомобили по улиците на града. Ж. Минев напомни на представителите на общините, задължението им за изработване и прилагане на генерален план за движение на територията им. Във връзка с ползването на ел.тротинетки той наблегна на значението по разясняване на нормативната уредба в тази връзка от отговорните институции.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email