01.10.2023

За какво е полезен лукът?

Всички зеленчуци са важни за здравето ни, но някои от тях имат наистина уникални свойства. Такъв е лукът, член на семейство Allium – род цъфтящи растения, в което семейство се включват също чесънът, шалотът, празът и дивият лук.
В цветово отношение лукът може да бъде бял, червен, жълт, като всички разновидности придават специфична пикантност на ястията, търсят се за студените салати, топлите супи, за бургерите или като подправка. Пресен, сотиран, карамелизиран или сготвен, лукът е неизменна част от много ястия, придаващ им собствен чар.
Лукът е толкова ценен заради здравословните му ползи, които продължават да нарастват с всяко изследване, което се прави върху този полезен зеленчук. Той е отличен източник на витамини – С и В6, желязо, фолиева киселина и калций. Манганът в състава му го прави добро противовъзпалително средство и подпомага тялото при простудни и вирусни атаки.
От лука се извличат фитохимични съединения – алиум и алил дисулфид и се превръщат под действието на ензими при разрязването на лука в алицин. Тези съединения имат противораков и антидиабетен ефект, те разширяват кръвоносните съдове като освобождават азотен окис. Така се нормализира кръвното налягане, не се образуват тромби и така рискът от коронарна болест спада значително.
В лука има добри запаси от полифеноли и флавоноида кверцетин, с противовъзпалителни свойства и те заедно с останалите полезни съставки създават репутацията на лука като защита срещу болести.
за какво е полезен лукът
След сваряване кверцетинът в лука се запазва, но преминава в бульона. Добре е да се знае, че флавоноидите в лука са концентрирани във външните му слоеве, така че при почистване е добре да се премахне колкото може по-малка част от външната обвивка.
Още от древността се знае, че консумацията на лук има защитна функция за тялото и е полезен за всяка негова част. Той намалява риска от рак на стомаха, има антиоксидантни качества, пази от свободните радикали и е добър консервант в храната.
Трудно е да се определи дали лукът има по-съществена роля като храна – за овкусяване на други продукти или за медицински цели. Важното е, че е важен пикантен елемент в храната и се допълва добре с много храни и в същото време поддържа тялото – от здравината на клетката, до превенция срещу възпаления и за пречистване на кръвта.

Print Friendly, PDF & Email