01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

За Деня на Добрич варят боб на площад „Демокрация”

Фестивалът на хляба ще предложи и прясно изпечени хлебни изделия
На работилници за хляб и приготвяне на варен боб залага петото издание на Фестивала на хляба в Добрич. Вкусното събитие ще превземе площад „Демокрация” в събота, преди 25 септември – Деня на града и 82 години от подписването на Крайовския договор, с който Южна Добруджа се връща в пределите на България. 
Приготвянето на боба ще започне в 8 часа на площада. За ястието ще бъдат използвани 100 кг зрял боб, 81 кг зеленчуци, 20 л олио, 20 кг консервирани домати и 9,5 кг подправки. Отглеждането на фасул е част от традиционния добруджански поминък, фасулът е част от добруджанската битова култура и фолклор. Специалният гост на фестивала Ути Бъчваров казва: „В топ 3 на традиционните български ястия е фасулът. Приготвянето му е една магия. Такава, каквато е и добруджанската земя и добруджанското сърце – големи и омагьосващи.“ Така Добрич става част от каузата му „Вуксна България”. От общината благодарят на гражданите, които дариха продуктите, необходими за кулинарното шоу.
Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, да рисуват, да станат част от „жива картина“, да се опитат да смелят пшеница с хромел или да се претеглят на стар кантар от края на 19. век. За първи път тази година мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, средновековие, Възраждане и Съвремие, ще бъде представена чрез 3D компютърни визуализации и експозиционни турове.
Към 11 часа гостите ще имат възможност да опитат от вкуснатабобена гозба и прясно изпечения хляб и хлебни изделия, изработени от ученици от професионална гимназия по туризъм „П. К Яворов“ и от Клубове на пенсионера в града.
В Художествената галерия е показана експозицията „Златото на Добруджа“, в която са подредени творби от края на 19 век до 90-те години на 20 век, разкриващи някогашния бит на селото, различни мотиви от народни предания, приказки и легенди, обреди, свързани с прибиране на житото, жътвата и вършитбата, с темата за плодородието, природата на Добруджа и красотата на българката.ДТ

Print Friendly, PDF & Email