28.02.2024

За втори път фестивал „Хлябът, който ни свързва“ в Добрич

Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност
За втори път в Добрич ще се проведе фестивалът под надслов „Хлябът, който ни свързва“. Организаторите – Община Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич, канят всички желаещи на 21 септември от 10 до 17 ч. на площад „Свобода“ в Добрич.
Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност. Чрез реализацията на проекта ще бъдат визуализирани по един нетрадиционен и атрактивен начин отделни епохи от европейската цивилизация. Предвидените експериментални работилници представляват обособени места, където ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане, Съвремие. Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда с помощта на посредник аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба. Всеки посетител ще чуе разказа на аниматора за ролята и функцията на хляба, ще наблюдава различни демонстрации и възстановки на ежедневни или празнични ритуали и обреди и ще има възможност да участва в тях.
Фолклорният концерт, в който ще участват Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев и Фолклорен ансамбъл „Златна Добруджа“ с гл. худ. ръководител Коста Георгиев, ще допълни художествената картина на събитието.

Print Friendly, PDF & Email