20.04.2024

За втори ден фермерите блокираха пътища в страната

Земеделските производители в страната протестираха за втори ден като блокираха ключови пътни артерии.

Фермери блокираха пътищата, водещи към граничните пункт „Кардам“ и „Дуранкулак“, пътя Добрич – Силистра, както и главния път София – Варна при село Шереметя.

Около 100 фермери от област Кърджали участват в протеста на земеделските производители на пътя Хасково – Димитровград. Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“, обясни, че фермерите искат оставката на земеделския министър, защото той не е изпълнил поетите ангажименти:

„Подкрепихме го, когато политиците не искаха да го направят министър, но той твърдо показа, че не може да се справи с тази ситуация“.

Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“, обясни, че фермерите искат оставката на земеделския министър, защото той не е изпълнил поетите ангажименти.

Очаква се фермерите от Кърджали да блокират в петък част от пътя за Гърция.

Преговорите тази вечер с правителството не означават край на протестите, ако все още неясните предложения не удовлетворяват земеделските стопани.

Това заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара по време на протеста, затворил главния път София – Варна при великотърновското село Шереметя. Седемте законопроекта за земеделския сектор са основата за преговорите, заяви Караколев:

„Законите са единственото дългосрочно средства, с което ние да направим работата на земеделските производители по-устойчива“.

Няма да отстъпим от финансовите си искания за подпомагане на различните земеделски отрасли, посочи Караколев:

„Въпросът е, че ние трябва да видим как правителството си ги представя“.

В Ловешко отново блокираха главните пътища София-Варна и София- Русе на пътните възли „Абланица“ и „Боаза“, и на изхода на Луковит. Зърнопроизводителите от Ловеч се разграничиха от твърденията за искана оставка на министъра.

Зърнопроизводители блокираха изхода от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“ край т. нар. птицекомбинат. Радослав Христов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите заяви, че не е оптимист за срещата при премиера Николай Денков тази вечер и протестите ще спрат, само ако има пълно удовлетворяване исканията на бранша. Христов акцентира, че не настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

В Плевенско протести блокираха пътищата София-Русе при Славяново и Плевен – Ловеч при Брестовец.

Print Friendly, PDF & Email