19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Защо фазата на сънуване е важна?

Учени от университета в Цукуба наблюдават момент на отпочиване на мозъка, който протича по време на специфична фаза от съня – бързото движение на окото (REM-сън).
През тази фаза протича сънуването. Наблюдава се временно парализиране на мускулите и силно повишена мозъчна активност.
При предишни проучвания са измерени разликите в кръвния поток в мозъка между REM сън, не-REM сън и будно състояние, с помощта на различни методи. Получените резултати са противоречиви.
Изследването, ръководено от екипа в Цукуба, включва метод, чрез който директно се визуализира движението на червените кръвни клетки в капилярите на мозъка. Това е мястото, където хранителните вещества и отпадните продукти се обменят между мозъчните клетки и кръвта.
Учените наблюдават мозъчните кръвоносни съдове чрез двуфотонна микроскопия, при която се използва багрило. В следствие на това те стават видими на флуоресцентна светлина. По този начин те наблюдават червените кръвни клетки в капилярите на неокортекса.
Изследователите измерват също и електрическата активност в мозъка, за да идентифицират REM съня, не-REM съня и будното състояние. Проверяват за разлики в кръвния поток между тези фази.
Получените резултати са изненадващи. По време на фазата, в която сънуваме – REM, те наблюдават масивен поток от червени кръвни клетки, преминаващ през мозъчните капиляри. При не-REM съня и будното състояние не откриват разлика.
При нарушаване на съня учените наблюдават възникване на по-силна форма на REM сън – “възстановителна”. Тя се появява с цел компенсация на предходното прекъсване.
По време на възстановителния сън, кръвният поток в мозъка допълнително се увеличава, което подсказва за връзка между него и силата на REM съня.
Изследователите проверяват и участието на аденозиновите A2a рецептори. Това са тези рецептори, чиято блокада предизвиква чувството, че сме по-будни след консумация на кафе.
При липсата на този тип рецептори се наблюдава по-малко повишение в кръвния поток по време на REM съня, дори и при възстановяване. Това предполага тяхното участие в някои от промените на кръвния поток, по време на фазите на съня.
Тези новооткрития носят надежда за по-доброто разбиране на функцията на съня и разработването на ефективно лечение за невродегенеративни заболявания, които включват натрупване на отпадъчни продукти в мозъка, като болестта на Алцхаймер.
puls.bg

Print Friendly, PDF & Email