26.02.2024

Защо магнезият е важен не само за трениращи хора

Магнезият е един от най-важните минерали за функциите на човешкото тяло. От него зависят множество процеси в организма, които поддържат баланс в протичането на редица функции. Популярно е схващането, че от магнезий основно се нуждаят хора, които тренират редовно и усилено, така че да предотвратят поява на крампи.
Всъщност, магнезият има далеч повече ползи за здравето, заради които е важно да следите за неговите нива. Можете да наблегнете на храни, които съдържат магнезий и да ги включвате редовно и ежедневно в храненето, а можете и да обмислите прием на добавки при нужда.
Защо магнезият е важен не само за трениращите хора? Какви са неговите функции?
Поддържа сърдечносъдовата дейност в норма
Магнезият отговаря за качествения пренос на нервни импулси от нервната система към мускулите. Мускулите не са само онези части от тялото ви, които покриват ръцете, краката, гърба, седалището, които се опитвате да стегнете и подобрите с тренировки.
Мускулите са и невидима част от всяка тъкан в тялото. Сърцето е мускул, мускулни влакна съдържат и кръвоносните съдове. И в този смисъл балансираните нива на магнезий са от изключително голямо значение за правилната функция на сърдечносъдовата система, така че да успява да осигури необходимото за вашето здраве и качество на живот.
Подобрява паметта и концентрацията
Тъй като магнезият е много важен за нервната система, той допринася и за подобряване на паметта и концентрацията. Достатъчните количества магнезий в тялото спомагат да се справяте по-добре с нова информация, да систематизирате и използвате старата, да имате услужлива памет и да се концентрирате по-лесно в сложни и предизвикателни ситуации.
Против главоболие и за добър сън
Магнезият може да ви помогне да се справите с мигрената и силното главоболие. Освен това е много ценен и при безсъние. Ако страдате от недостиг на магнезий, вероятността да имате чести главоболия и проблеми със съня е голяма.
Срещу депресия
Депресията е състояние, свързано с нервната система. Като такова, то се влияе от нивата на магнезий в организма. Редовният прием и следенето на стойностите на магнезий в кръвта могат да допринесат за по-лесно справяне с депресията.
За баланс на кръвната захар
Ако се борите с диабет, наднормено тегло или метаболитен синдром, фокусът ви вероятно е върху нивата на кръвна захар и инсулин. Не забравяйте да следите и стойностите на магнезий в тялото, защото той може да ви е от голяма полза за контрола на кръвната захар.
Според изследванията, оптималните нива на магнезий в тялото могат да допринесат значително за балансирането и контрола на кръвната захар при страдащи от диабет. Магнезият има и способността да стимулира инсулиновите рецептори в клетките, което прави усвояването на глюкозата по-качествено.

Print Friendly, PDF & Email