19.04.2024

Започна събирането на подписи за свикване на национален референдум за запазване на българския лев

Започва събирането на подписи в Добричка област от партия „Възраждание” за свикване на национален референдум за запазване на българския лев, съобщи на брифинг Константина Петрова, народен представител от Добричкия регион и председател на организацията на „Възраждане” в Добрич. „На 10 януари се сформира инициативен комитет, подкрепен от „Възраждане”, за организиране на подписка за свикване на референдум за запазване на българския лев. Въпросът е „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?” Той е формулиран по този начин, защото с влизането на България в Европейския съюз, така или иначе някога трябва да влезем в Еврозоната. Проблемът е, че сега страната не е готова да направи това. Такова решение е пагубно за държавата в момента. Освен това, от партия „Възраждане” смятаме, че народът трябва да се произнесе, тъй като той касае бъдещето и на поколения напред, защото влезе ли се в Еврозоната веднъж не може да се излезе от нея, за разлика от Европейския съюз. Ако България не е подготвена и влезе в Еврозоната, това ще засегне основно малкия и средния бизнес, тъй като би довело до инфлация. Освен това България губи своя монетарен суверенитет и е предпоставка за нестабилност в банковата система”, обясни Петрова.
За свикването на референдум са необходими 400 000 подписа. Започнало е тяхното събиране и в градове, и в по-малки населени места. Има и мобилни пунктове.
В град Добрич постоянният пункт за събиране на подписи е в офиса на партия на „Възраждане” – в сградата на НТС, офис 306, всеки делничен ден след 17 ч. Може и да се разпечатва бланка за събиране на подписи. За да е валиден подписът, се изискват трите имена, ЕГН и постоянен адрес по лична карта.
В град Балчик подписи ще се събират в клуба на „Възраждане”, който се намира до Историческия музей, след 18 ч. всеки работен ден. „Левът е един от символите на българската държавност. Партнираме си и с други обществени организации, които също ще участват в тази нелека задача”, добави председателят на „Възраждане” в Белия град Марин Попов.
За община Добричка подписи ще се събират в клуба на „Възраждане” на ул. „Васил Левски”7 в Добрич от 10 до 17 ч. „Предвиждаме и мобилни екипи, с които да обикаляме селата на общината. Ще минем и през селата в общините Тервел и Крушари, тъй като там партията все още няма структури”, заяви Димитър Василев, председател на „Възраждане” в община Добричка.
Срокът за събиране на подписи е 3 месеца – до 10 април. „ Събираме подписи и сред сънародниците ни в чужбина, като очакваме да са активни. Разгласата става основно през групите в социални мрежи. Събирането на подписи ще съпроводено от широка информационна кампания в страната. Изпращането на подписите от чужбина ще става по пощата. Освен това, „Възраждане” има структури и в чужбина”, добави Петрова.Бланката за събиране на подписи може да бъде изтеглена от страницата на „Възраждане” във ФБ, от страницата на сайта на партията, от официалната страница на Костадин Костадинов, както  и  от групата в Телеграм, допълни още народният представител.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email