16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започна работата на 45-ото Народно събрание

Ива Митева бе избрана за председател на парламента с гласовете на всички партии, без ГЕРБ

Започна работата на 45-ото Народно събрание, избрано на 4 април 2021 г. Почти всички народни представители се събраха вчера в старата сграда на парламента и там поставиха началото на работата си. Почти единодушно в началото на заседанието за председател на НС бе избрана Ива Митева от партия „Има такъв народ“. За нейни заместници бяха определени представители на всички 6 политически сили в парламента.
Ива Митева е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС.
Била е член на експертните екипи за подготовка на предложение и обсъждане на промени в конституцията. От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработването на Изборен кодекс и приемането на нов Изборен кодекс.
Първият законопроект вчера бе депозиран в деловодството от обединението „Демократична България“. Той е за промени в Конституцията.
Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от „Демократична България“ и продължава събирането на необходимите за внасянето му поне 60 подписа.
Проектът предвижда поставяне на главния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, окончателно реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС) като орган на съдийско самоуправление с намалена квота на парламента, въвеждане на пряка конституционна жалба, създаване на конституционно основание за провеждането на лустрация, посочват от коалицията.
Около 50 демонстранти посрещнаха новите депутати пред централния вход на старата сграда на Народното събрание. Те скандираха искания за предсрочни избори, неформиране на правителство на Бойко Борисов, отстраняване на Иван Гешев от поста му на главен прокурор и промени в Изборния кодекс. Организаторите на протеста са част от движението, което организира летните демонстрации с искане за сваляне на кабинета. По време на заседанието стана ясно, че Патриарх Неофит е в болница. Той е на планова урологична процедура, каквато му правят всяка пролет. Няма удар, каквито слухове се появиха из кулоарите на парламента.  
Сутринта временният председател на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова съобщи, че патриарх Неофит е болен, поради което не може да присъства на първото заседание на новия парламент.

Print Friendly, PDF & Email