01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започна нов вид телефонна измама – с името на електроразпределително дружество

Клиенти на ЕНЕРГО-ПРО сигнализират за нови схеми за телефонни измами, при които се злоупотребява с името на компанията. Сигналите са от живeeщи в област Велико Търново, които са получили телефонни обаждания от неизвестни лица от скрит номер. Измамниците се представят за служители на компанията и уведомяват за скъсана пломба, засечена кражба на ток и предупреждават, че ще изпратят екип, като съответно за „услугата“ изискват пари от клиентите. Друга схема, която се прилага, е под предлог, че има промяна в датата на отчет, служител на компанията ще посети имота и е необходимо той да бъде оставен отключен.
От ЕНЕРГО-ПРО добавят, че няма практика да се обаждат на своите клиенти по телефона за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено в компанията писмено заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество. Заплащането на заявените услуги е възможно единствено в Центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО. Компанията никога не изисква оставянето на отключени имоти по време на регулярния отчет от служителите.
Оттам нееднократно предупреждават за различни опити за злоупотреба и напомнят, че няма практика да се обаждат на своите клиенти по телефона, за да се събира или за да се обновяват техните лични данни. Никога не е съществувала практика сметките за електроенергия да се събират по адресите и подобни действия са опит за измама.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email