01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започна изграждането на водопровод в село Стожер

Първа копка в близост до водонапорната кула в село Стожер даде старта на строителните дейности на дългоочаквания обект в община Добричка – изграждането на захранващ водопровод за село Стожер от магистралния водопровод Батово-Добрич през село Соколник. На първата копка на новия строителен обект присъстваха кметът на община Добричка Соня Георгиева, председателят на Общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев, представители на изпълнителя – „Инжстройинженеринг“ “ЕООД – град Варна.Очакванията са с новото съоръжение да бъдат решени дългогодишните проблеми с безводието в село Стожер.На 5 ноември 2021 г. с с постановление Министерският съвет отпусна за изграждането на захранващ водопровод целеви трансфер в размер на 1 300 000 лева.Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности на водното съоръжение с дължина 9 км е 119 календарни дни.
„Това е началото на края на проблема с водоподаването в село Стожер” – каза кметът Соня Георгиева. Тя, заедно с представител на фирмата-изпълнител, разби, по стар обичай, бутилка шампанско, в багера.
”През т.г. в бюджета на община Добричка бяха заложени около 50 000 лв – средства, необходими за плащането на държавните такси, за обезщетения сервитута, там, където ще преминава водопроводът, за компенсации за залесяване. Проблемът не е от една или две години. Най-потърпевши са жителите на село Стожер” – заяви Георгиева.„Проведохме две обществени поръчки и на 2 август т.г. е избран изпълнител. Надяваме се на качествено изпълнение на сключения договор и в срок” – добави тя.
Предвижда се строителството да премине в в два участъка –  първият до село Соколник, и  вторият – от село Соколник до село Стожер.
В първия участък – от магистралния водопровод до село Соколник, ще се изгради водопровод с дължина 2273 м., който ще преминава през земеделска територия. Ще се изградят още водомерна шахта и бункерна помпена станция, която ще се оборудва с две помпи – работна и резервна, както и външно кабелно елзахранване в дължина 124 метра.
Във втория участък – от бункерната помпена станция в Соколник до водонапорната кула в Стожер, ще се изгради напорен водопровод с дължина 6704 м. Той ще преминава през земеделска територия – селскостопански пътища, пасища.
„Това не решава по никакъв проблемът с водоподаването на територията на община Добричка, което не може да стане без намесата на държавата и дружество „ВиК”. Това е само началото. Общината положи много усилия, за да стигнем до този момент.Община Добричка кандидатства с два проекта пред регионалното и финансовото министерства. Проектите са за изграждане на водопроводи. Единият за 5 млн. лв е до село Плачи дол, за нарушено водоподаване заради компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище. Другият за около 700 000 лв е за смяната на главните водопроводи в селата Батово, Славеево и Бранище. Очакваме управляващите да проявят държавническо мислене, защото общините няма как да се справим сами с подмяната на водопроводите” – заяви Георгиева. ДТ

Print Friendly, PDF & Email