28.05.2024

Започнаха активните дейности на ремонта по центъра на Добрич

През миналата седмица започнаха активните дейности по ремонта на центъра на Добрич, започнаха с премахването на дървета. Социалните мрежи буквално завряха от полярни коментари и много снимки на различните групи и граждани.
„Дългоочакваните дейности по ремонта на центъра в град Добрич започнаха.. Първо бяха поставени заграждения, с които се обособи строителната площадка, после започна и поетапното премахване на дърветата”, каза кметът Йордан Йорданов. „Искам да подчертая, че беше по-лесно нищо да не се премахва. Решенията не се вземат еднолично от мен, а от много експерти и професионалисти в тази област и е редно да се съобразим с тяхната експертиза”, подчерта той.
„Този ремонт няма никакъв политически нюанс.Трябва да бъде на експертно ниво и дебатът да се води в тази посока. Няма да позволим да бъде некачествен и всяка една стъпка ще бъде спазена. Той засяга всички нас и целия град и зорко ще следим за неговото качество и извършени процеси” добави Йорданов.
Ръководител на проекта е инж. Пенчо Керванов. В екипа са включени още зам.-кметовете на община град Добрич Мирослав Игнатов и Павел Павлов. Стремим се в екипа да има отговорни лица, в това число и аз, защото независимо от това, че решенията се вземат общо, трябва да бъде ясно кой носи отговорност. Доверил съм се на професионалисти и експерти и стоя зад тях и тяхното решение”, заяви категорично кметът.
По думите му, докато се извършва ремонтът, както в центъра на града, така и в кварталите, ще бъдат поставени табла, които ще информират гражданите за видовете растителност, която ще бъде включена в зелените пространства. Йорданов увери, че ще бъдат използвани всички възможни канали за информация на обществото за етапите от ремонтните дейности и още веднъж подчерта, че броят на дърветата по пешеходната част в центъра на града ще бъде увеличен с 68 нови.
„Тази част на центъра, в която започнаха ремонтните дейности, е най-натоваренате и е най-тясна. Там, освен подмяна на настилката с клинкерни павета, ще бъде подменено и осветлението, които да отговаря на такова в градска среда, тоест да е по-ниско. В диалог с кмета Йорданов решихме, че липите трябва са бъдат премахнати. Те ще бъдат заменени от полски клен. Чинарите се се запазват Ще бъдат засадени още дървета в това в пространство”, каза арх. Светослава Коларова от проектантското бюро „Албена” ООД, което спечели конкурса за ремонта на центъра.
Кметът Йорданов заяви, че на следващото заседание на Общинския съвет ще предложи търговските обекти в зоната на ремонта да не плащат наем за 6 месеца. ДТ

Print Friendly, PDF & Email