26.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Започва анкетата сред гражданите кой от трите класирани проекта за нов център на Добрич им допада най-много

За следващите етапи в работата на общинската администрация, след като международното жури оповести класираните три проекта от 28 предложени в обявения конкурс, разяснения пред общинските съветници на заседанието им вчера даде кметът Йордан Йорданов.
„Служители от общината проверяват след работата на журито всички проекти за тяхната допустимост, според закона и съответните изисквания. Още вчера при тези проверки се установи, че има проекти, които надвишават допустимата стойност от 12 млн. лева и такива, които са оферирани без да се посочва в тях стойност, в друг стойността беше 9,8 млн. евро. По тази причина се работи много активно, обемът от документация е значителен. Очаквам до края на седмицата да сме готови, за да можем да входираме в Общинския съвет цялата преписка. Намеренията ни са преди заседанието на Общинския съвет през януари догодина общинските съветници да имат възможност да се запознаят в детайли с проектите. След като изляза и аз като кмет със заповед за решение, проектите да бъдат публикувани на Интернет страницата на общината и всеки, който желае, да може да гласува. Всички проекти ще бъдат обявени, за да е максимално прозрачно за гражданите”, обясни Йорданов.
Общинският съветник арх. Емилия Добрева попита дали ако премиран проект е недопустим, той ще бъде отстранен. „Тъй като работата е обемна, оценките на журито като архитектура вървят, но заедно с тях се извършва и оценката по допустимост, за която говорих. Критериите в обществената поръчка са много ясни. При намиране на такива несъответствия ще уведомим журито”, поясни кметът. Журито е класирало проектите от 1 до 28, колкото са предложенията. След това се филтрират тези, които отговорят на сумата от 12 млн. лв, добави той. „Когато администрацията е готова с оценката по допустимост, след това ще дадем възможност на гражданите да гласуват кой от проектите им допада най-много от първите три класирани. Но да почертая и това, че общината решава за кой проект ще преговаря – може да е първият или третият, в зависимост от мнението на гражданите, добави кметът. „Гласуването на гражданите по първите три проекта ще е около две седмици – до началото на януари. След това документацията ще бъде предоставена на Общинския съвет, за да могат съветниците да се запознаят с тях и да се обсъдят”, каза още кметът и заяви, че самият той ще гласува.ДТ

Print Friendly, PDF & Email