29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Зам.-посланик Родригес пред кметове: “САЩ искат да се партньор на българските власти в борбата с корупцията“


„В САЩ имаме една поговорка – всяка политика е местна. Аз бих добавила, че политиката на местно ниво често е най-важна. За да се развиват общините, нужно е и да има бизнес, но и да има борба с корупцията, както и утвърждаване на върховенството на закона. Ние, имам предвид САЩ, искаме да участваме в този процес“ – каза в приветствието си на годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“, зам.-посланикът на САЩ в България Андреа Брулет-Родригес. „Поглеждайки към партньорството между нашите две страни, бих казала, че общинските власти имат своята много съществена роля, Основната пречка за подобряването на бизнесклимата в страната ви е корупцията. Тя подкопава доверието на гражданите, оскъпява икономическите дейности и т.н. САЩ са партньори на България в борбата с корупцията. През юни бяха наложени санкции на трима българи по закона „Магнитски“. Ние наистина искаме да помогнем на България“ – добави Родригес. Тя припомни още, че към посолството на САЩ има постоянно пребиваващ експерт, който предоставя подкрепа и обучение на представители на съдебните власти за борба срещу корупцията.“Миналата седмица експертът работеше в Североизточна България“ – уточни зам.-посланикът.
Председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, й подари книгата „Ако кметовете управляваха света“, преведена с подкрепата на сдружението. „В годината на 4 предизборни кампании искаме да търсим решения за най-важните въпроси на местните власти, сред които и финансовата децентрализация – проблем, който решаваме вече 18 години“ – каза още Панов.
В неделя работата на годишната среща продължи с икономически форум и откриването на „Общинско Експо“. В понеделник 34-ото общо събрание на Сдружението на общините продължава. ДТ

Print Friendly, PDF & Email