07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Заловиха подпалвачът на Културния дом „Иван Михайлов“ в Битоля

Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал със семейството си от САЩ в родината си
Извършителят, запалил входната врата на Културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, е заловен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във Фейсбук, цитиран от БГНЕС.
„Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни (04.06.2022 г.) с криминалното събитие – пожар в център „Иван Михайлов“ в Битоля, по който имаме задържано лице, признало престъплението. Работихме денонощно, за да открием извършителя, взети бяха предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършен обиск на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано. За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да унищожава престъпността. И в този сегмент няма „извинете“, няма защитени лица – всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил – трябва да носи отговорност!“, пише в профила си министър Спасовски.
Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал със семейството си от САЩ в родината си, заявявайки, че предпочита да живее в Македония, пише БГНЕС.
По-рано беше обявено, че ще се изяви на мегаконцерта „Памет“ в събота като специален гост.
Ламбе Алабаковски става популярен, след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.
Подпалването на входната врата на клуб „Иван Михайлов“ предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.
„Приветствам разкриването на извършителя на палежа на културния център на македонските българи в Битоля“. Това написа премиерът Кирил Петков на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.
„Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни“, посочва българският министър-председател.
Палежът на входната врата на офиса на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля бе извършен в ранните часове на 4 юни.

Print Friendly, PDF & Email