05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Заловеният хероин във Варна бил скрит в ролки, задържани са митничар и собственик на фирма

Хероин с общо тегло от 401,468 кг е задържан в контейнери, пристигнали на пристанище Варна-запад.

На 7 февруари там е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него са се намирали 4 контейнера, транспортиращи всеки по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки).

Това съобщи на брифинг апелативният прокурор на Варна – Владимир Чавдаров.

Според документите страна на произход на пратката е Иран. Подавачът е иранска форма, а крайната дестинация е България.

Фирмата е регистрирана в Шумен, а развива дейност в Търговище. При проверка в 3 от контейнерите са констатирани ролки, които се различават по цвят и надписи от останалите.

Установени са 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че те съдържат хероин с тегло 401 кг.

Назначена е съдебно-химическа експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. След това ще бъде определена стойността му. Предполага се, че тя е между 26 и 36 млн. лв. Пазарните цени ще са двойно или тройно по-високи.

Започнато е досъдебно производство.

С помощ на ГДБОП е установено, че в схемата е участвал 35-годишният собственик на дружеството вносител на стоката и 45-годишен служител от митнически пункт в Търговище – съучастник в извършеното престъпление.

Двамата са задържани при специализирана полицейска операция. Спрямо тях се повдига обвинение, задържането им ще бъде увеличено до 72 часа.

Предвиденото наказание за това наказание е лишaване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

На брифинга стана ясно, че вероятно стоката не е предназначена за българския пазар. В момента се установява дестинацията.

Това е особено специфичен случай, тъй като това е първото количество хероин открито и заловено на морска граница. Агенция „Митници“ няма други такива регистрирани случаи.

При митническата проверка са отделени няколко контейнера. Рентгеновата проверка е показала, че не може да се открият достоверни аномалии, които да свидетелстват за наличен риск, използвано е митническо куче, проверени е всяка една ролка с рентгеновата паратута. Така са открити 71 ролки, в които има тайници.

Уведомена е прокуратурата и ГДБОП, установен е интерес на митнически служител от Търговище.

moreto.net

Print Friendly, PDF & Email