21.02.2024

Залагат ли „суджуци“ на кандидат-кмет да им върне златното цонково време

Част от кръжеца „сервитьорите“, станал международно известен с прозвището „суджуци“, залага на кандидат за кмет в Каварна, като се надява, че след победата му ще им върне златното време на привилегиите от управлението на Цонко Цонев. Дясната ръка и определян за ексклузивен организатор на кампанията на Елена Балтаджиева, е баджанак на местното величие – Цуци.

Това споделиха пред rns жители на малкото градче.

Номинираната от ВМРО Елена Балтаджиева е известна в Каварна, като дясната ръка на Цонко Цонев от годините на кметуването му. Началната учителка е доведена от кметъла от Балчик и прави шеметна кариера, като последно оглавява отдел „Евроинтеграция и обществени поръчки“. След загубата на Цонев на последните местни избори тя сама напуска община Каварна и е назначена за зам.-кмет на Тутракан. По онова време кметът на на Тутракан е член на ГЕРБ и приближен на подсъдимия към днешна дата Живко Мартинов. Същият има повдигнати още 4 обвинения за престъпления от общ характер, като най-маловажното от тях е рекет на добрички производител – 4 тона суджук и филе – уж за премиера Бойко Борисов. Валентин Николов, известен с прозвището Цуци, пък е дългогодишен парламентарен съветник на Живко Мартинов по въпросите на екологията, като не е ясно каква компетентност притежава по същите.

Близостта на Балтаджиева с екс-герберите в Каварна, създадени й от Цонко Цонев, от времето преди прокурорските обвинения срещу Живко Мартинов и преди, и сега е факт.

листа, вмро, каварна

Припомняме, че по времето на „суджука“ шеф на структурата на ГЕБР в Каварна бе Росен Димов. Управляващата партия, която като всяка парламентарно представена, има право на предоставен от общината офис на ниски цени, с години плащаше наем по 800 лв. за помещение на Валентин Николов – Цуци. След промените в местната организация на ГЕРБ-Каварна, част от свалените от власт, стават първи воеводи.

Самата Балтаджева не получава одобрението на ГЕРБ за техен кандидат на настоящите местни избори и е припозната като такава от колегата й – педагог, настоящ депутат от ВМРО-Добрич – Йордан Йорданов.

Връзките на Балтаджиева със „суджуците“ са видими и в листата й с кандидати за общински съветници.

След бивш кмет на Каварна от БСП – Младен Върбанов и кумовата рода на Балтаджиева – Стефан Стефанов, четвърти в листата е Мариян Алексиев. Същият е собственик по документи на ресторант „Българка“ – бивша собственост на Цуцито, а сега Цуцито му е наемател.

В листата за общински съветници е и Иван Димов – братовчед на екс-председателя на ГЕРБ-Каварна – Росен Димов, същият, който плащаше стотици левове месечно наем на Цуцито. Иван също е бивш гербаджия, настоящ войвода.

елена балтаджиева

В Каварна се твърди, че след разклатените позиции на Нина Ставрева заради множеството прокурорски проверки, „суджуците“ залагат на втора възможност – с по-смел кмет, да спечелят изборите и да си върнат привилегиите от времето на Цонев.

Каварненци смятат, че Балтаджева – дошла в града им и израснала като „проект“ на Цонко Цонев, близка до Цуцито, собственик на ветрогенераторни паркове и подкрепена негласно от известни братя-земеделци, има най-голям шанс да стигне до балотаж и съответно – да е новият кмет. Ако това стане факт – всичко в градчето ще си остане по старому.

Print Friendly, PDF & Email