30.05.2024

Задържаха фалшификатор на антики, в аптеката му откриха граната

В къщата на мъжа открили калъпи за отливане на „антики“, Сн. ОД на МВР Снимка: ОД на МВР Снимка: ОД на МВР
36-годишен аптекар от Нови пазар е задържан вчера по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, съобщиха от пресцентъра на ОД на ВМР-Шумен.
Малко преди 10,00 часа във вторник криминалисти от Нови пазар отишли на проверка в аптека на ул. “Бенковски“ в града. В метална каса намерили 40 монети и други обекти с вид на културно-исторически ценности и металдетектор. Открили и бойна граната. За да бъде обезвредена гранатата, бил повикан екип сапьори от Варна.
При последвалото претърсване в дома на 36-годишния собственик на аптеката полицаите се натъкнали на много восъчни отливки за изработване на монети, чували с калъпи, още един металдетектор и 20 предмета във вид на антични.
Случаят е докладван на дежурен прокурор в ОП-Шумен. 36-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар, уточниха от полицията. Иманярът фалшификатор ще бъде съден по чл. 278 ал. 6 от Наказателния кодекс, който е за иманярство и предвижда до 6 години затвор и глоба от 3 до 15 хиляди лева.

Print Friendly, PDF & Email