30.05.2024

Задържаха румънски възпитатели по подозрение за насилие над германски младежи

Няколко служители от възпитателен център в Румъния, приемащ германски тийнейджъри по програма за социално приобщаване, са били задържани днес по обвинение в малтретиране, предаде АФП, като се позовава на съдебен източник.
Прокуратурата в Букурещ, която отговаря за разследването, не е уточнила броя на задържаните. Според агенция Медиафакс трима румънски служители от центъра са били поставени под арест, предаде БТА.
Двамата ръководители на центъра – двойка германци, са били отведени от прокурорите, за да бъдат изслушани, посочи за АФП служител от центъра, пожелал анонимност.
Вчера властите в страната са претърсили осем къщи като част от разследването, в което са заподозрени осем души, в т.ч. двойка германци. Подозира се, че въпросните лица принуждавали тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години да „полагат изтощителен физически труд“ в голям брой домакинства, държали ги при „робски условия“ и ги заплашвали по „унизителен и излагащ“ начин, според прессъобщение на прокуратурата.
Осмината заподозрени са участвали в т.нар. Проект Марамуреш – предполагаемата социална програма, наречена на името на района в Северна Румъния, където е базирана.
Проектът е финансиран от германската държава, създаден е и е координиран от един от заподозрените германци, а дейността му е лицензирана от румънското министерство на труда. Обявената цел на програмата е да „рехабилитира“ проблемни деца и тийнейджъри от Германия чрез занимателни дейности и психологическа подкрепа. Според прокурорите обаче на младежите не било позволявано да учат или да взимат предписаните им лекарства, не можели да поддържат контакт с външния свят и били обект на „груби и жестоки методи на т.нар. превъзпитание“.
Прокуратурата не съобщи колко деца са били засегнати, но на сайта на Проекта Марамуреш пише, че през програмата са преминали общо 61 деца, а едновременно може да бъдат приети до 20 проблемни младежи в отдалечена ферма с десетина приемни семейства.
Предполагаемите злоупотреби са били извършени в периода от 2014 г. до този месец, уточни прокуратурата. Грижата за някои от децата сега е поета от социални работници в Марамуреш. Децата, които са били в центъра, също са били изслушани от прокурори.
Източник „24 часа“

Print Friendly, PDF & Email