24.09.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Заболеваемостта от COVID тръгна нагоре

Двуседмичната заболеваемост отново тръгна нагоре, след тенденция на спад в последните седмици. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти.
104.67 са заразените с COVID-19 на двуседмична база при 101.42 за предходния ден. Отклонението е с 3.25.
Добра новина обаче идва от Картата на епидемичната обстановка по региони. Цялата страна вече е в нулевия светлосин етап.
Подобна е и Картата на епидемичната обстановка по области. На нея единствено Кюстендил и Враца остават в зеления първи етап. Всички останали области са в Етап 0.
Етапите от Плана за справяне с пандемията предвиждат:
Етап 0 – Мерките са препоръчителни и включват:
носене на защитна маска за лице на закрито, особено в лечебни заведения и в обектите за предоставяне на социални услуги, градски транспорт;
спазване на физическа дистанция от минимуm 1,5 м;
хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности;
работа от разстояние (надомна), при възможност и по преценка на работодателя.
Етап 1 – Мерките са задължителни:
носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м;
хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
Работа от разстояние (надомна), при възможност.
Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
Противоепидемични мерки могат да бъдат въвеждани както на областно ниво (след предложение на директора на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), така и на национално ниво (след предложение на Главния държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването).

Print Friendly, PDF & Email