01.03.2024

Жребият за футболното Евро 2024: Италия и Испания в желязна група с балкански привкус

Изключително интересни групи нареди жребият за футболното Евро 2024.
Церемонията се проведе в зала „Елбфилхармони“ в Хамбург и разпредели тимовете в 6 групи. 21 от 24 отбора са ясни, а последните 3 места ще бъдат определени след изиграване на баражи.
Шампионатът ще бъде открит на 14 юни догодина с мач между Германия и Шотландия. Бундестимът е домакин на шампионата, като останалите два тима в група А са Унгария и Швейцария.
Безспорно най-тежка обаче е група В. Там жребият събра на едно място колосите Испания и Италия, а останалите два тима са балкански – Хърватия и Албания.
Англия пък имаше късмет и се падна в група със Сърбия, Словения и Дания.
Любопитно ще е и в група D, където заедно са Франция и Нидерландия, а останалите два отбора са Австрия и победител в един от баражите.
Най-лесна изглежда задачата на Португалия. Кристиано Роналдо и компания ще играят с Турция, Чехия и също отбор от баражите.
А като доста безинтересна изглежда групата с водач Белгия, в която останалите съперници са също тим от баражите, плюс Словакия и Румъния.
Последните три участника на Евро 2024 ще станат ясни на 26 март догодина, когато ще се изиграят допълнителните двубои.
Първенството ще стартира на 14 юни и ще продължи до 14 юли, когато е финалът на „Олимпиащадион“в Берлин. Откриващият двубой ще бъде между домакина Германия и Шотландия на „Алианц Арена“ в Мюнхен. За осминафиналите на турнира ще се класират първите два отбора от всяка от шестте групи, както и най-добрите четири тима, които са се класирали на трето място в груповата фаза.
Пълният жребий:
ГРУПА А
Германия
Шотландия
Унгария
Швейцария
ГРУПА В
Испания
Хърватия
Италия
Албания
ГРУПА С
Словения
Дания
Сърбия
Англия
ГРУПА D
Плейоф А (Полша, Естония, Уелс, Финландия)
Нидерландия
Австрия
Франция
ГРУПА Е
Белгия
Словакия
Румъния
Плейоф В (Израел, Исландия, Босна и Херцеговина, Украйна)
ГРУПА F
Турция
Плейоф С (Грузия, Люксембург, Гърция, Казахстан)
Португалия
Чехия

Print Friendly, PDF & Email