24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ефективни присъди за насилниците над животни поискаха на протест в Шумен

Марияна Димитрова, председател на Дружеството за защита на животните в Шумен.
Ефективни присъди за насилниците над животните и работещи институции, които да ги защитават, поискаха днес на протест защитници на животните.
В подкрепа на четириногите този следобед се събраха около 50 шуменци, част от които бяха довели и домашните си любимци.
“Настояваме за ефективни присъди на насилниците над животни и също така увеличение на тези присъди – да не е една година. Досега само за един случай в Шумен съм чувала за осъден за насилие над животните”, заяви Марияна Димитрова, председател на Дружеството за защита на животните в Шумен.
Тя допълни още, че настояват за спазване регламентите на ЕС – да се осигури достоен живот на животните, като даде пример, с това че не трябва да се оставят без храна, а в същото време повечето от общините имат наредби, които забраняват храненето на бездомни животни.
“Искаме работещи институции – община, агенцията по храните да си извършват техните задължения. Да регистрират животните, да се събират данъците от регистрираните и да се убедят хората да си кастрират кучетата и котките, а не да се развъждат ей така, просто защото някой им е казал, че е полезно кучето или котето да роди”, обясни Димитрова, като посочи, че популацията в града се увеличава. Тя подчерта, че хората са отговори за това, улиците на Шумен да продължават да се пълнят с нови изхвърлени животни, независимо че приютът работи вече 30 години, а в същото време Агенцията по храните си затваря очите по отношение на развъждането и продаването на животни.
Димитрова обясни още, че от Дружеството за защита на животните в Шумен са направили редица предложения до общинска администрация относно защитата на животните, но до този момент все още не им е обърнато внимание. Събитието днес в Шумен бе част от национален протест, който се проведе в редица градове на страната.

Print Friendly, PDF & Email