22.07.2024

Ердоган отказал да седне на една маса с Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отказал да се присъедини към президента на САЩ Доналд Тръмп на маса в Ню Йорк заради присъствието на президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, съобщава в. „Дейли сабах“.

Според източници на изданието Ердоган е бил очакван на масата на Тръмп след Общото събрание на ООН, но заради присъствието на Сиси на същата маса турският президент и делегацията му се отказали и седнали на друго място. По-рано Тръмп нарече Ас Сиси свой „любим диктатор“ – забележка, с която шокира присъстващите, предаде БТА.

Ердоган призова ООН да започне официално разследване на смъртта на сваления египетски президент Мохамед Морси и заяви „Ас Сиси е тиранин, а не демократ“.

„Няма да позволим смъртта на Морси да бъде забравена, както не позволихме покойният Джамал Хашоги да бъде забравен“, добави Ердоган, имайки предвид убития в саудитското консулство в Истанбул саудитски журналист.

Отношенията между Турция и Египет са обтегнати след отстраняването от власт през 2013 г. на президента Мохамед Морси, представител на организацията „Мюсюлмански братя“, извършено от египетската армия, ръководена тогава от генерал Ас Сиси. Ердоган определя сегашния египетски президент като „превратаджия“, а режима в Египет – като „авторитарен, дори тоталитарен“.

Източник „24 часа”

Снимка Ройтерс

Print Friendly, PDF & Email