20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Еманюел Макрон бе избран отново за президент на Франция

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон е преизбран за втори мандат на поста, съобщи BBC. Първите данни от екзитпола показват, че за него на изборите в неделя са гласували 58% от избирателите, докато за съперничката му Марин Льо Пен – близо 42%.
Привърженици на Макрон очакваха с нетърпение пред Айфеловата кула да чуят резултатите от балотажа. Щом те бяха обявени, хората започнаха да скандират името на настоящия президент, да развяват европейски флагове и да пеят Марсилезата.
Резултатът ще предизвика огромно облекчение в Европа след опасенията, че евентуално президентството на Льо Пен би оставило континента без кормило след Брекзит и напускането на германския канцлер Ангела Меркел.
„Резултатите от тази вечер представляват сами по себе си гръмка победа“, заяви в Париж крайнодясната лидерка пред свои симпатизанти.
„По-решени сме от всякога. Нашата решимост да защитаваме французите е още по-силна. Хиляди пъти ни погребваха и хиляди пъти им доказахме, че грешат на тези, които предричаха нашето изчезване. Въпреки това поражение, не мога да не изпитам чувство на надежда. Този резултат е свидетелство за голямо недоверие на френския народ към френските и европейските ръководители, което те не могат да игнорират, заяви още Льо Пен“ в първия си коментар след загубата.
53-годишната Льо Пен се кандидатира за президентския пост за трети път. Тя загуби от Макрон през 2017 г. Тогава той получи 66% от гласовете, а нейният резултат се смяташе за безпрецедентна победа за крайната десница.
44-годишният Макрон ще стане първият френски президент, който ще бъде преизбран през последните 20 години.
Той е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след изключително кратка кариера във финансовия сектор и политиката.

Print Friendly, PDF & Email