20.06.2024

Елена Балтаджиева по стъпките на Ставрева, „решава“ еко проблеми

Местни хора, запознати с интересите зад новоизбрания кмет подозират, че тя ще се бори да уреди милиони левове обезщетение на местния дерибей Цуци, след като изцяло подчинената му Нина Ставрева, не успя да издейства разрешителни за строежите му в резервата “Калиакра“
Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева и министърът на околната среда и водите Нено Димов обсъдиха на съвместна среща предстоящите дейности  в общината и наболелите въпроси и проблеми.
Това е публикувано на страницата на Община Каварна вчера.
Междувременно стана ясно, че Балтаджиева е заминала „по служебни въпроси, но не в командировка, а си взела отпуска“, за да отиде до София.
Това по право означава, че разноските по воаяжа са изцяло за пътничката. За сметка на това пък, тя не е задължена да се отчита пред Общинския съвет в Каварна къде ходи, по каква работа и какво реално е свършила.
Не е ясно какви еко проблеми „решава“ Балтаджиева при Нено Димов, който бе пряко ангажиран да се среща с бившата кметица Нина Ставрева, докато се опитваше да извоюва разрешително за строителство в степите на местния дерибей Валентин Николов – Цуци. Същото е забранено и с български закон и по европейска директива, припомнят местните , които подозират, че Балтаджиева върви с ускорено темпо по стъпките на Ставрева.
Въпреки това Ставрева си позволи да стопира изработването и приемането на общ устройствен план, като заложи правото на каварненци да използват земите си, докато не бъде разрешено на Цуцито каквото иска той.
По време на предизборната кампания в Каварна усилено се говореше, че Цуци е заложил на „две състезателни кобили“ – Ставрева и Балтаджиева, разчитайки, че която и от тях да стане кмет, той ще получи милиони левове обезщетение за изгубеното си право на строеж в защитените територии. Не случайно персоналът на заведенията и хотелите на Цуцито бяха единствените „граждани“, които присъстваха като публика-електорат на предизборните мероприятия от вялата кампания на кандидатката Елена Балтаджиева.
В опит да изпълни поне едно от предизборните си обещания Балтаджиева вече определи дните и часовете за приемните си дни в Каварна и в Българево. Буди недоумение фактът, че госпожа кметицата ще приема всеки понеделник граждани от 13 до 19 ч. На практика това означава, че Балтаджиева трудно ще синхронизира службите на Общината за работната седмица. От друга страна и към момента новоизбраната кметица все още пази тайна какво е финансовото и институционално състояние на кметството, наследено от Ставрева. От трета – колкото и проблеми да имат хората на общината, едва ли приемните часове ще бъдат запълнени със смислени срещи и разговори.
В крайна сметка ще се получи една говорилня, удобна за популистки изяви на новия кмет, която обаче няма да води до нищо градивно за хората на общината, категорични са хора с инситуционална и административна култура. Те припомнят, че нито един чиновник – включително и министър-председателят, не си позволяват подобно разхищение на работно време.

Print Friendly, PDF & Email