25.02.2024

Елена Балтаджиева и Нина Ставрева в нови договорки

След скандала, който породи слуха, че претендентката за кметския пост от ВМРО в Каварна, ще назначи за свой заместник сегашната БСП-кметица, уговорката е нова – да прикрие далаверите на предшественичката си

След скандала, който предизвика мълвата, че кандидатът за кмет Елена Балтаджиева е обещала зам.-кметското място на Нина Ставрева, срещу подкрепата на БСП-Каварна, на балотажа в неделя, между двете вече има нова договорка. Кандидатката на ВМРО ще преглътне всички бакии, сътворени от Ставрева през кметския й мандат и ще си затвори очите за 28 000 лв. начет, които Ставрева трябва да внесе в хазната на общината. Допълнителен бонус е и да се опростят над 50 000 лв. данъци на местния онбашия Цуци, за който през последните 4 година кметът Ставрева изцяло работи.

Това съобщиха хора от Каварна, потресени от безпринципните договорки, зад които прозира единствено жаждата за власт на всяка цена. Както и от поредния опит на лидери от „Позитано“ 20, в случая на Нина Ставрева, да използват БСП, членовете и привържениците й за личните си комерсиални цели.

Екипът на в. „Добруджанска трибуна“ потърси двете главни героини в грозната сделка, но нито Балтаджиева, нито Ставрева вдигнаха телефоните си. Същите не отговориха и на писмено зададените въпроси по темата. Мълчанието им е повече от знаково потвърждение на слуховете.

Вчера по-рано Балтаджиева отказа и участието си в дебат, който лично инициира, с другия претендент за кметското място – кандидатът на ГЕРБ Йордан Стоянов. Твърде възможно е отказът да е защото госпожата е схванала, че на публичната изява ще трябва да отговаря и за отношенията си с Цуци, и със Ставрева. Както и защо Каварна беше лишена от близо 50 000 лв. европейско финансиране за ремонт на детските градини, по времето, в което тя отговаряше за това в Общината.

49 738, 27 лева – това е сумата, с която трябваше да бъдат ремонтирани 7 детски градини в община Каварна. Парите са европейски и част от големия проект „Шанс за всяко дете“, чиято обща стойност е над 224 854 евро безвъзмездна европейска помощ. Проектът започва през 2014 година. Но ремонт няма и до ден днешен. Причината – обществената поръчка е провалена. По данни на Агенцията за обществени поръчки – повече от един път, припомня електронното издание ПИК.

Каква е историята?

През 2015 година тогавашната началничка на отдела за европейските проекти Елена Балтаджиева е човекът, който отговаря за тези средства и за законността и прозрачността на обществената поръчка. Процедурата започва и приключва с един отворен плик на кандидат за работата по време на отварянето на проектите.

Балтаджиева започва процедурата при кмета Цонко Цонев, но тя се проваля и при настоящия Нина Ставрева.

В резултат към момента има само една ремонтирана градина, и то с пари от дарения. Останалите компоненти от програмата се завършват криво ляво под формата на канцеларски материали и далеч по-смисленото обучение на преподаватели в Норвегия.

Проектът по документи е отчетен като успешен, но градините и техните дворове нямат общо с визията за толкова милиони. Тройката от този проект обаче днес е заявила ясни претенции за управлява Каварна – Елена Балтаджиева и Нина Ставрева като кандидат кметове, съответно на ВМРО и на БСП.

„Няма нищо вярно в твърденията, че съм в договорка с когото и да е, да ми опрощава данъци“, заяви пред репортер на в. „Добруджанска трибуна“ Валентин Николов – Цуци.

Думите му са по повод ширещия се слух, че подкрепя Балтаджиева за кмет срещу опрощаване на над 50 000 лв.

„Имам задължения към общината. В последните два дни съм превел 15 000 лв. за данъци. Не знам защо изобщо името ми се свързва с Балтаджиева. Аз съм приятел от дете с мъжа й, но не с нея. Преди го правеха със Ставрева, сега с Балтаджиева. Омръзнаха ми тези предизборни интриги. С никого не се занимавам!“, декларира Валентин Николов в телефонен разговор с него.

Print Friendly, PDF & Email