15.04.2024

ЕК и СЗО обединяват усилия за връщане доверието във ваксините

Хората са разколебани заради дезинформацията. Влошаването на имунизационното покритие води до увеличение на случаите на заболяване, категорични са експертите
Европейската комисия (ЕК )и Световната здравна организация (СЗО) обединяват сили, за да популяризират ползите от ваксините, стана ясно по време на Глобална среща на високо равнище за имунизациите в четвъртък в Брюксел.
Целта е да се ускорят действията в световен мащаб за прекъсване разпространението на предотвратими чрез имунизация болести и да се окаже отпор на дезинформацията по отношение на ваксините в цял свят.
През последните 3 години 7 държави, сред тях и 4 от европейския регион, са загубили статута си на държави, изкоренили морбилито. Новите епидемии се дължат пряко на пропуските в имунизационното покритие, включително сред тийнейджърите и възрастните, които никога не са преминали през пълния цикъл на имунизация.
За да може да се преодолеят ефикасно пропуските в имунизационното покритие, форумът ще изследва множеството препятствия пред ваксинацията, включително права, законова уредба и достъп, наличие, качество и удобство на услугата, социални и културни норми, ценности и подкрепа, лична мотивация, нагласи, знания и умения.
“Няма извинение за това в развит свят като нашия деца все още да умират от болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени. По-лошото е, че решението е в ръцете ни, но не го използваме сто процента“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Благодарение на имунизациите годишно се избягват 2 до 3 млн. смъртни случая, като ако
световното имунизационно покритие се подобри, може да бъде спасен животът на още 1.5 млн. души. Целта на срещата е да бъдат набелязани мерки за преодоляване на пропуските в имунизационното покритие. За целта ЕК ще продължи да работи с държавите от ЕС като част от националните им усилия.

Всяко десето дете не е напълно ваксинирано

“След много години на напредък днес се намираме в една критична повратна точка. Морбилито се завръща, а всяко десето дете все още няма пълния набор основни ваксини, поставяни в детска възраст. Можем и трябва да възстановим темповете си. Ще успеем обаче единствено ако ползите от ваксините са за всички и ако правителствата и партньорите инвестират в имунизацията като право за всеки, а и като социално благо. Дошъл е моментът да умножим усилията си в подкрепа на ваксинацията като основен елемент на всеобщото здраве“, посочи д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.
Европейската комисия и Световната здравна организация призоваха също така за повече подкрепа за Глобалния алианс за ваксините (GAVI). GAVI има централна роля за постигането на глобалните имунизационни цели в държавите с най-малко ресурси в света.
Новите модели и възможности за ускоряване на разработването на ваксини също са част от програмата на Срещата на високо равнище за имунизациите, заедно с механизмите, които да гарантират, че имунизацията е приоритет на общественото здраве и всеобщо право.

Хората са разколебани заради дезинформацията

СЗО обяви антиваксиналните настроения за една от десетте заплахи пред здравето в световен мащаб през 2019 г. Ваксините са безвредни и ефикасни и са основа на всяка силна система за първична здравна грижа. В световен мащаб 79 % от хората смятат, че ваксините са безвредни, а 84 % — че те са ефикасни, разкрива изследването Wellcome Global Monitor, чийто фокус е върху това какви са нагласите на хората по света по отношение на науката и основните здравни проблеми. От доклада “Състояние на доверието във ваксините в ЕС“ обаче става ясно, че отказът от ваксини се засилва в много държави от ЕС поради ниското ниво на доверие в безвредността и ефикасността на ваксините в световен мащаб. Липсата на доверие е основна причина за по-лошото имунизационно покритие, което пък е от основно значение за създаването на групов имунитет.
Влошаването на имунизационното покритие води до увеличение на случаите на заболяване.
Според изследване “Евробарометър“ от април т. г. почти половината от гражданите на ЕС (48 %) считат, че ваксините често могат да доведат до сериозни странични ефекти, докато 38 % смятат, че те могат да причинят заболяванията, от които трябва да предпазват, а 31 % са убедени, че те могат да отслабят имунната система. Тези цифри са резултат и от засиленото разпространение на дезинформация относно ползите и рисковете от ваксините чрез цифрови и социални медии.
За изминалите месеци на 2019 г. докладваните случаи на морбили в света са достигнали най-високия си брой от 2006 г. насам. Активизирането на морбилито, което започна през 2018 г., продължи и през 2019 г., като през първите шест месеца на годината само в европейския регион на СЗО са отчетени 90 000 случая на болестта и над 365 000 по цял свят. Броят на случаите за полугодието вече надвишава общия годишен брой за всяка една от годините след 2006 г.
Източник Медиапул

Print Friendly, PDF & Email