19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ексминистрите Петков и Василев представиха формацията „Продължаваме промяната“


Следващото правителство най-вероятно ще е коалиционно, разговаряме със 7-8 партии, с които да влезем в коалиция обявиха създателите на проекта
В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените, заяви Кирил Петков, който заедно с Асен Василев представи вчера новия политически проект „Продължаваме промяната“, предаде БГНЕС.
„На никого от листите няма да крадем, няма да има задкулисни уговорки“, увериха двамата бивши министри от служебното правителство и подчертаха, че мандатоносител им е нужен единствено, защото няма време за регистрация на партията до изборите. Те бяха категорични, че ще самофинансират изцяло своя собствен проект.
„Това не е президентска партия. Ние много го харесваме (Румен Радев – бел. ред.), защото той преди 3 месеца ни даде пълна свобода на действие“, заяви Петков, а на въпроса ще издигат ли собствен кандидат-президент, Василев отговори: Кандидатът ни за президент е Румен Радев.
„Истината е, че следващото правителство на България най-вероятно ще е коалиционно. Разговаряме със 7-8 партии, с които да влезем в коалиция“, каза още Асен Василев
При представянето на политическия им проект Кирил Петков заяви: „Продължаваме промяната. В последните 4 месеца ние я започнахме и имахме много конкретни и ясни цели – да спрем корупцията и кражбата, да освободим малкия и среден бизнес, да привлечем високотехнологични инвестиции. Искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години“.
От своя страна Асен Василев започна изказването си с думите, че данъците у нас няма нужда да се пипат – нито нагоре, нито надолу.
„Имаме достатъчно постъпление и да имаме нормално образование, нормално здравеопазването и да си направим инфраструктурата. Проблемът е, че няма контрол на разходването на парите. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща“, отбеляза Василев.
Според него, ако се оправи средата, изчисти се държавата, ще може да се гордеем.
„Ако просто си съберем, това, което държавата трябва да се събере и сложим контролни механизми, и спрем течовете – всичко това може да се случи, заяви още Василев.
„Безброй партии ни се обадиха и предложиха да станат мандатоносители, партия МИР не е от тях“, каза още Василев и прогнозира, ще следващото правителство на България ще бъде коалиционно.
„Този проект е консултиран с мен и с Кирил, и с никой друг“, заяви Асен Василев в отговор на въпрос за участието на президента Румен Радев в новия проект. Не ни е страх, добави от своя страна Кирил Петков и уточни, че това не е президентска партия.
Общите принципи, с които сме управлявали заедно в служебното правителство, са важни и за него (президента – бел. ред.), каза още Петков и обеща да бъдат отворени и комуникативни. Той призова медиите да не вярват на слухове и спекулации.
При представянето на хората, които влизат заедно с Петков и Василев в новия политически формат, стана ясно, че те са от екипа на Министерство на икономиката.
Като условие за тези, които двамата бивши служебни министри имат към присъединяващите се към тях, Петков изброи: Да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия преди нас, да нямат скандали.
Всеки един ще подпише договор за почтеност, че нямат скрити пари, заяви още той.
Един от представителите на „Продължаваме промяната” е Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България. В момента е социален предприемач.
Яна Балникова е от екипа на Министерство на икономиката. Калина Константинова беше заместник-министър в министерството.
Даниел Лорел, председател на Комисията по прозрачност в Министерство на икономиката.

Print Friendly, PDF & Email